A babavárás a nők életében egy különleges, felejthetetlen időszak, ám a szülésig vezető utat számos testi-lelki nehézség árnyékolhatja be.

Ahogy egész szervezetben, úgy a szájüregünkben is komoly változások zajlanak, ám a tévhittel ellenben a fejlődő magzat nem fogja kiszívni a kálciumot fogainkból, és nem szükségszerű, hogy akár egyetlen fogunkat is elveszítsük!

Az azonban tény, hogy ha szeretnénk megőrizni fogaink és ínyünk egészségét, ez az időszak gondos odafigyelést és speciális fogápolást igényel.

Nagyon fontos a terhességi fogászati szűrés, ahol minden trimeszterben érdemes megjelenni, de a legideálisabb, ha már a fogantatás előtt felkészülünk a várandósság időszakára.

 

Mi okozza a terhességi gingivitiszt?

 

A terhesség alatt gyakori probléma a fogínygyulladás, hiszen jelentős hormonális változások zajlanak testünkben.

Fokozódik a fogíny szöveteinek vérátáramlása, kitágulnak a hajszálerek, emiatt vérzékennyé, érzékennyé és ödémássá válhat a fogíny.

Mindezt jelentősen fokozhatja a nem megfelelő szájhigiénia, azaz, ha a fogainkra rakódott lepedék, illetve az ebből képződő fogkő nem kerül eltávolításra.

Az ínygyulladás (gingivitisz) a terhes nők 60-70%-át érinti valamilyen mértékben, melynek egyik oka a szájüreg megváltozott baktériumflórája, a másik pedig a nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) szintjének változása. A terhességi fogínygyulladás az első trimeszterben, a második hónap körül jelenik meg, és a terhesség 8. hónapjában éri el a csúcspontját.

 

A terhességi ínygyulladás tünetei

 

Az egészséges fogíny halvány rózsaszín, feszesen simul a fognyakra, nem vérzik és nem fáj. A gyulladásra az alábbi jelek figyelmeztethetnek minket:

  • sötétvörös vagy lila íny
  • fájdalom, érzékenység
  • duzzadt íny
  • fogmosás, fogselymezés, étkezés során kialakuló fogínyvérzés
  • rossz lehelet
  • esetleg a fog és az íny között megjelenő genny

 

A fogínygyulladás nem mindig korlátozódik az ínyre, a fogágy mélyebb szöveteire is átterjedhet, így alakulhatnak ki a baktériumokkal teli parodontális tasakok a fogak mellett. Ilyen esetben a fogíny visszahúzódik, a fogak meglazulnak, mozgathatóvá válnak és szakszerű kezelés nélkül el is veszthetjük őket.

 

 

Veszélyes-e a terhességi fogínygyulladás?

 

A kutatások szerint nem kockázatmentes, hozzájárulhat a terhesség kedvezőtlen alakulásához, így a koraszüléshez, egyes fejlődési rendellenességekhez, vagy az alacsony születési testsúlyhoz is.

Nemcsak a fogínygyulladás, de a fogászati gócok is negatív hatással lehetnek a magzatra, ezért tanácsos még a várandósság előtt egy eltávolíttatni a fogkövet, és beiktatni a szükséges fogászati kezeléseket.

 

Fogérzékenység terhesség alatt

 

A reggeli rosszullét, hányás és reflux a kismamák jelentős részét érinti és sokszor inkább reggeltől estig tartó rosszullétről beszélhetünk. Szerencsés esetben az első trimeszter után el is múlik, de nem ritka, hogy végigkíséri az egész terhességet.

 

Ilyenkor szájba kerülő gyomorsav savas irányba tolja el a szájüreg pH-értékét, ami elvékonyítja a fogzománcot és nemcsak a fogszuvasodás veszélyét növeli, de kellemetlen fogérzékenységet is okoz.

Nagyon fontos, hogy közvetlenül hányás után soha ne mossunk fogat, csak öblögessünk tiszta vízzel. A fogkefe sörtéi további kért tehetnek a savaktól felpuhult fogzománcban, ezért 20-30 percet tanácsos várni a fogmosásig.

 

Fogkőleszedés terhesség alatt

 

Lehetőség szerint minél kevesebb fogászati beavatkozást időzítsünk a várandósság idejére, kivéve ez alól a fogkőleszedés és fogtisztítás, mely a fogíny egészségének megőrzése érdekében trimeszterenként egyszer kifejezetten javasolt!

 

Milyen beavatkozások végezhetők el a terhesség alatt?

 

Szükség esetén természetesen elvégezhetők az olyan fogmegtartó kezelések is, mint a fogtömés, gyökérkezelés vagy foghúzás.

Ám a komolyabb, panaszmentes, halasztható beavatkozásokat, mint az implantáció, bölcsességfog eltávolítás lehetőleg a szülés utáni időszakra tervezzük be.

 

A várandósság elején érdemes felkeresni rendelőnket, ahol dentálhigiénikus kolléganőink a fogkőeltávolítás és fogtisztítás mellett személyre szabott segítséget nyújtanak a megfelelő szájhigiénia, fog-és fogínyápolás elsajátításában is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/