A mozgó fogakat jó esetben egyszer tapasztaljuk meg életünk során: gyermekként a fogváltás idején. De mi a teendő, ha felnőttként azt vesszük észre, hogy egy vagy több fogunk mozogni kezd? Bár a fogmozgás bizonyos szintig természetes folyamat, van olyan helyzet, amikor az aggodalmunk jogos. Blogunkból kiderül, melyek ezek!

 

Ha a nyelvünket a fogainkhoz nyomjuk, azok normál esetben nem mozdulnak meg.

Bár fogaink nap, mint nap óriási terhelésnek vannak kitéve a rágás következtében, mégis szilárdan a helyükön maradnak. Legalábbis nekünk úgy tűnik – de az igazság más.

A fogak ugyanis nem teljesen fixen rögzülnek az állcsontban, valójában rendelkeznek egy minimális mobilitással.

 

Ez nem paradoxon – az íny- és csontszövetek, amelyek a helyükön tartják a fogakat, lehetővé teszik a fogak helyzetének enyhe, észrevehetetlen megváltoztatását. Természetes mozgásképességük a fogszabályozás alapja.

 

Mitől mozdulhatnak el a fogaink?

 

A fogakat ugyanis rugalmas gyökérhártya rostok (periodontális ínszalagok) rögzítik az állcsonthoz, ezek segítségével tudnak ellenállni a rágóerők általi terhelésnek.

A fogszabályozás is azon az elven alapul, hogy nyomást gyakorolunk a fogakra, és a fog körüli periodontális ínszalag, a fogat a környező csonttól elválasztó szövet átformálása révén mozgatja a fogakat.

A nyomásváltozás hatására a fog körüli csont a nyomás irányában felszívódik, majd mögötte újjáépül, lassan és fokozatosan megszilárdítva a fogak új helyzetét.

 

Van azonban néhány tényező, ami a fogak rendellenes elmozdulását okozhatja:

 

A fogmozgás olyan élettani folyamat, amely az öregedéssel is összefüggésbe hozható. Idősebb korban egyrészt az állcsontunk is keskenyebbé válik, másrészt a fogakat tartó fogíny és fogágy is veszít rugalmasságából és stabilitásából, ezáltal a mindennapos használat, terhelés szép lassan elmozdítja a fogakat.

Az alvás közbeni öntudatlan fogszorítás és fogcsikorgatás (bruxizmus) a fogak eltolódásának másik fő oka.  Ennek az állandó, extrém erejű nyomásnak a hatására nemcsak a fogzománc kopik el, de idővel a fogak is elmozdulnak.

Hiányzó fogak esetében pedig a szomszédos és szemközti fogak próbálják meg kitölteni a helyet és bedőlnek, illetve megnyúlnak a hiány irányába, ami szintén megváltoztatja a fogak helyzetét.

Fogaink megmozdulhatnak valamilyen trauma miatt is, amely lehet baleset, ütés vagy tartós terhelés (pl.fogcsikorgatás, túl magas korona stb.)

 

Fogmozgás fogágybetegség miatt

 

A kezeletlen fogínygyulladás tovább terjedhet a fogakat tartó kötőszövetekre, sőt idővel a fogak körüli csont pusztulását okozhatja. Ahogy a gyökér körül a csontállomány fokozatosan, úgy csökken a rögzítő rostok száma is. Végül a fog stabilitása megszűnik, meglazul és idővel akár ki is eshet.

Leginkább a metszőfogak lazulnak meg, mivel ezeknek csak egy gyökerük van, így kevésbé rögzülnek a csontban.

 

Hogyan menthetők meg a mozgó fogak?

 

A mozgó fogakat nem minden esetben kell eltávolítani, sok esetben még megmenthetők.

A fogakat sínnel rögzítő eljárás elsősorban a frontfogak területén alkalmazható olyan esetekben, amikor a még stabil fogak között akad egy-két mozgó fog, vagy ha több egymás melletti fog kismértékben mozgatható.

A beavatkozás előtt gyulladás-és baktériummentessé kell tennünk az ínyt, ezért a kezelés foggyökér felületének alapos tisztításával, illetve a fog körüli ínytasakok megszüntetésével (kürettálás) folytatódik.

Ha ez sikerült, a nyelv felöli részről, a fogak belső felszínére egy speciális üvegszálas szalagot helyezünk, melyet folyékony tömőanyaggal rögzítünk.

A sín szinte észrevehetetlen, nem akadályoz sem a beszédben, sem a rágásban, sőt visszaadja az önfeledt evés élményét is.

Az így stabilizált fog helyzete rögzül, a csontszövet regenerálódásával a mozgás megszűnik, és a megfelelő szájhigiénia betartásával a fogak élete még évekkel meghosszabbodhat.

Mindenekelőtt gyulladás-és baktériummentessé kell tennünk az ínyt.

Ha ez sikerült, a nyelv felöli részről, a fogak belső felszínére egy speciális üvegszálas szalagot helyezünk, melyet folyékony tömőanyaggal rögzítünk. A sín szinte észrevehetetlen, nem akadályoz sem a beszédben, sem a rágásban, sőt visszaadja az önfeledt evés élményét is.

Az így stabilizált fog helyzete rögzül, a mozgás megszűnik és a megfelelő szájhigiéné betartásával a fogak élete még évekkel meghosszabbodhat.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/