Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

GYERMEKFOGÁSZAT

Gyermekeink fogainak egészsége egész életüket meghatározza, ezért az első tejfogak kibújásától oda kell figyelnünk rájuk!

Az egészséges fogak elősegítik gyermekeink problémamentes fejlődését, ezért is fontos, kicsik – akár játékos formában – de mielőbb megismerkedjenek és barátságot kössenek a gyermekfogorvossal, a fogászati rendelő eszközeivel, és elsajátítsák a helyes fogmosás, szájápolás technikáját.

Szeretnéd biztonságban tudni gyermeked fogait? Gyermekfogászat Székesfehérvár

Ha további információt szeretnél megtudni  gyermekfogászatunkról, akkor olvass tovább!

Melyek a leggyakoribb fogászati problémák gyermekkorban?

Fogszuvasodás gyermekkorban

Bár a tejfogak csak pár évig tartózkodnak a szájban, szerepük és egészségük megőrzése ez idő alatt is fontos, hisz az egészséges rágás és hangképzés mellett elősegítik az állcsontok harmonikus növekedését, valamint ők készítik elő a helyet a maradó fogak számára.

Az idő előtt elvesztett tejfog a maradófogazat torlódásához, deformálódásához vezethet, így a későbbiekben gyermekünknek helyfenntartó készülékre vagy fogszabályozásra lesz szüksége.

tejfog szuvasodása sajnos nem ritka jelenség a gyerekeknél.

Egyrészt a tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, mivel a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fogaké, így jóval sérülékenyebbek, másrészt a kicsik felületes, ügyetlen fogmosási technikája is hozzájárulhat a fogak kilyukadásához.

A megoldás: Gyermekfogászat Székesfehérvár!

kisokos

Tejfog tömés

Amennyiben a tejfog kilyukadt, azt a maradó fogakhoz hasonlóan kezelni kell, különben a fogbél elhal és a helyén fájdalmas gyulladás, duzzanat alakul ki. Emellett a fogszuvasodást okozó baktériumok a szomszédos fogakat is veszélyeztetik.

Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár

Fluoridálás

 

A fluoridot a fogászat régóta használja a fogszuvasodás megelőzésére, mivel elősegíti a fogzománc megerősödését, a kioldódott ásványi anyagok visszaépülését, és gátolja a zománcra káros baktériumok anyagcseréjét.

A gyerekeknél a fluoridálás célja a frissen előbújt hátsó, már maradó rágófogak védelme a szuvasodástól.

Tudnunk kell azonban, hogy a flourid szuvasodást megelőző hatása csak a sima fogfelszíneken érvényesül, a barázdákban nem, így a hátsó őrlőfogak esetében a barázdazárás hatékonyabb védelmet nyújthat.

A fouridálás mineralizáló hatású és megszünteti a fogérzékenységet, azért ajánlott fogszabályozó készülék viselésekor, illetve eltávolítása után, de segítséget nyújt a zománcsérülést (törés, kicsorbult fog) követő túlérzékenység esetén is.

Válaszd a gyermekfogászatot Székesfehérváron!

 

Miért van szükség barázdazárásra?

A kis és nagyőrlő fogak rágófelületét apró, változó mélységű barázdák tagolják, melyek szűk járataikkal a fog belseje felé vezetnek.

barázdazárás segít megelőzni, illetve jelentős mértékben csökkenteni a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását, és hosszú évtizedeikig megőrizni gyermeked egészséges fogait.

 A megoldás: Gyermekfogászat Székesfehérvár!

Szeretnél többet megtudni a barázdazárásról? Kattints!

 

 

Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár
Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár

Tejfog gyökérkezelése

Amennyiben a tejfogban a szuvasodás eléri a fogbelet, az fájdalmas fogbél gyulladásához vagy elhalásához vezet. Ilyenkor a fog nagyon érzékeny lesz a hőhatásokra, vagy már kiváltó inger nélkül “magától” is fájni kezd. Ebben az esetben a gyerekeknél is gyökérkezelésre van szükség, hogy a fertőzött, vagy már elhalt szöveteket eltávolíthassuk a fogból.

 

Tejfog eltávolítása

Tejfog eltávolítására több okból is sor kerülhet: fogszabályozási szempontok, eredménytelen gyökérkezelés, előrehaladott szuvasodás, fogbaleset, mozgó fog stb.

Azonban abban az esetben, ha az eltávolított fog helyén a maradó fog előtörése 1 éven belül még nem várható, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a szomszédos fogak ne zárják el a kihúzott fog helyét. Ehhez ún. helyfenntartó készülék szükséges.

Gyermekkori fogbalesetek ellátása

A gyerekek fogait gyakran éri sérülés a játszótéren vagy sportolás közben, a balesetek többsége a felső metszőfogakat érinti. Amennyiben tejfogról van szó azok könnyen törnek vagy mozdulnak ki helyükről, ám ilyen esetben a legfontosbab nem is a tejfog megmentése, hanem a maradó fogcsíra megóvása. Ezért fontos, hogy kiesett, elmozdult, vagy ínybe nyomódott fog esetén mielőbb keressünk fel egy gyermekfogászatot.

A maradó fogak sérülése esetén (a fog letörik, kimozdul, vagy kiesik), ha időben cselekszünk, általában még van lehetőség a fog megmentésére, visszahelyezésére.

Ilyenkor lehetőség szerint 20, de maximum 60 percen belül érjünk oda a fogorvoshoz, és a fogat semmiképp ne hagyjuk kiszáradni, ezért steril gyógyszertári fiziológiás sóoldatban vagy tejben- esetleg óvatosan a gyermek szájában tartva- szállítsuk.

Amennyiben a fogból csak letört egy darab, többnyire lehetőség van annak esztétikus kiegészítésére, bár előfordulhat, hogy az ütés következtében a fog később elhal, ezért gyökérkezelésre lesz szükség.

Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár
Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár

Gyermekkori fogszabályozás

A gyermekkori fogszabályozás célja nem csupán szabályos fogsor kialakítása, hanem a fogak és az állcsontok fejlődésének egyengetése, valamint a harapási rendellenességek korrigálása.

Az időben elkezdett fogszabályozással megelőzhető a fogszuvasodás, a fogágybetegségek, valamint az állkapocsízületi problémák kockázata.

 

Mikor vigyük el gyermekünket először fogorvoshoz?

6-7 éves kor körül mindenképp érdemes megmutatni gyermekünket egy gyermekfogorvosnak vagy fogszabályozó szakorvosnak, hogy kiszűrje az esetlegesen fennálló harapási rendellenességeket (nyitott, kereszt vagy mélyharapás, fogtorlódás, foghézag) valamint a funkcionális problémákat (helyhiány, szűk fogív).

Mikor kell elkezdeni a fogszabályozást?

A legideálisabb 6-8 éves korban elkezdeni a fogszabályozást, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van, és gyakran még „éjszakai” kivehető műanyag fogszabályozóval  is korrigálható a gyerekek fogazata.

Ebben a korban még hatékonyan kezelhetők a cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, vagy a szájlégzés következményei is.

Az éjszakai kivehető fogszabályozó készülékek nem tudják olyan pontosan mozgatni a fogakat, mint a rögzített készülékek, és nem is minden eltérés kezelhető velük, ám mindenképp hasznosak, mert könnyebb kiinduló állapotot teremtenek a későbbi, rögzített készülékes fogszabályozás számára.

A rögzített fogszabályozó készülékeket a maradó fogazattal rendelkező páciensek esetében, azaz többnyire 12 éves kor után alkalmazzuk.

Ezek a készülékek állandó erőhatást fejtenek ki, ezért szinte bármilyen fogmozgatás esetén hatásosak, és pontosan kiszámítható, tökéletes eredményt nyújtanak.

Szeretnéd időben elkezdeni gyermeked fogszabályozó kezelését? Gyermekfogászat Székesfehérvár.

Többet szeretnél megtudni a gyermekkori fogszabályozásról? Kattints!

Gyerekfogászat Najudent Székesfehérvár

GYERMEKFOGÁSZAT SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

    Mikorra szeretnél időpontot?
    DélelőttDélután

    8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
    +36 70 600 1005
    idopont@najudent.hu