A statisztikák szerint a nők 63%-a pontosan tudja, hogy azokon a fényképeken néz ki a legjobban, amelyeken a fogai is láthatók.

Ha te ezzel nem értesz egyet, és mindig félszegen, csukott szájjal mosolyogsz, ha fényképeznek, akkor annak nyilván oka van.

 Nézzük, mi lehet, és hogyan segíthetünk benne!

 

Elszíneződött fogak

 Természetes folyamat, hogy az idő előre haladtával fogaink egyre inkább veszítenek fehérségükből. Egyrészt a használatból és korunkból adódóan a fogzománc egyre inkább kopik, elvékonyodik, megrepedezik, és átüt az alatta lévő dentinnek a sötétebb, sárgás anyaga.

Másrészt a fogzománcon az elfogyasztott erősen színező ételek és italok (tea, kávé, vörösbor, kóla, cékla, paradicsomszósz, curry, bogyós gyümölcsök stb.) is nyomot hagynak, melyet otthoni fogtisztítással már nem tudunk eltávolítani.

Fogainkon kialakulhatnak belső eredetű elszíneződések is, ilyenkor a dentin – a fog belső része – színeződik el. Ezt okozhatja a fog traumája, amely a belső vérzés következtében elszíneződést eredményez, elhalt fog, vagy egy régebbi gyökértömés.

Az elhalt és/vagy gyökérkezelt fogakban megszűnik a keringés és az anyagcsere, a fog ilyenkor nemcsak törékenyebbé válik, de színe is szürkés, barnás árnyalatúvá változhat.

Ugyanígy okozhatják a fogak elszíneződését bizonyos gyógyszerek, egyes tömőanyagok (pl. amalgám), gyökértömőanyagok, vagy akár túlzott fluoridbevitel is.

Az elszíneződött fogak többféle eljárással is kifehéríthetők.

Kisebb, felszíni elszíneződések esetén az Airflow homokfúvásos fogtisztító technológia is látványos eredményt adhat. Az alapos ultrahangos fogkőeltávolítást követő kezelés során vízzel kevert, porlasztott só szemcséket fújunk nagy sebességgel a fog felszínére, mely eltávolítja az elszíneződéseket és csillogóbbá, fényesebbé és simábbá varázsolja a fogakat.

A komolyabb elszíneződések esetén inkább professzionális rendelői fogfehérítést ajánlunk.

Az Opalescence Boost zselés fogfehérítési rendszer maximálisan biztonságos és fájdalommentes, kíméletes a fogakkal és az ínnyel is, miközben a segítségével akár 8-10 árnyalatnyi világosodás is elérhető – azonnal.

Bár a fogfehérítés szükség esetén időnként megismételhető, a kezelés után érdemes odafigyelni a szájhigiénére és az elfogyasztott ételekre, italokra is.

A belső eredetű elszíneződéseket általában belső fogfehérítéssel, több kezeléssel lehet eltüntetni. A hagyományos külső fogfehérítéssel ellentétben, itt a gyökérkezelt fogat nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé fehérítjük, a fehérítő gélt a fog belsejébe kialakított kis résbe helyezzük el, és a kívánt eredmény eléréséig ideiglenes tömőanyaggal zárjuk le. Ha elértük a kívánt szint a fogat tömőanyaggal véglegesen lezárjuk.

 

Előnytelen tömések

Gyakran fordulnak hozzánk azzal a kéréssel, hogy tegyük rendbe a régi, csúnyán elszíneződött, amalgámmal tömött fogaikat.

Ehhez ideálisak a fogtechnikus által készített, nagy szilárdságú betétek, melyek segítségével tökéletesen visszaállítható az őrlőfogak eredeti formája és alakja.

A fogbetéteknél Inlay-nek nevezzük a kisebb kiterjedésű, Onlay-nak pedig a fog felszínét is beborító nagyobb kiterjedésű fogászati betétet.

 

 Az inlay és onlay betétek előnyei

fogbetétek előnye, hogy precízen rekonstruálják a fog egyedi színét és anatómiai formáját, és tartósabb megoldást nyújtanak, mint a hagyományos tömések.

Anyaguknak köszönhetően nem zsugorodnak, a precíz széli záródás pedig fokozottan védi a megmaradt ép fogszöveteket a másodlagos szuvasodástól.

Rágófogak esetén a látható oldalzónában is tökéletes megoldás a hiányzó fogrész esztétikus pótlására, a még harmonikusabb mosoly eléréséhez.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/