Mi az a fognyaki kopás?

A fognyaki kopás kevésbé ismert, de annál gyakoribb fogászati probléma, mely főleg a középkorú felnőtt és idősebb korosztályt érinti. Érdemes komolyan venni már az első jeleit, mert idővel egyre kellemetlenebb tünetekkel keserítheti meg a mindennapjainkat.

 

A fognyaknak a fog koronájának és gyökerének találkozását nevezzük.

Fogínybetegség vagy az életkorral járó élettani folyamatok hatására a fogínyünk kicsit visszahúzódik a fognyakra, ahol már jóval vékonyabb a fogzománc és bizonyos mechanikai hatásokra könnyen lekophat.

A fognyaki kopás nem szuvasodás, nem kíséri barna vagy fekete elszíneződés, de a gyökért fedő cementben kisebb-nagyobb barázda, illetve ék alakú bemélyedés alakul ki, mely az idő előre haladtával egyre mélyül és érzékennyé válik.

 

A fognyaki kopás tünetei

A fognyaki kopás eleinte gyakran tünetmentes, és a kopás meglétére csak fogorvosi vizsgálat derít rá fényt. Később az egyre mélyülő, és egyre látványosabb fognyaki bemélyedés mellett hideg-meleg érzékenység, esetleg fokozódó fájdalom hívhatja fel a figyelmet.

 

Fognyaki érzékenység

A fognyaki kopás gyakran jár együtt fognyaki érzékenységgel is. Ilyen esetben hőre (hideg vagy meleg italok, ételek fogyasztásakor), kémiai ingerre (savas, édes, fűszeres ételek, italok fogyasztásakor) hirtelen, nyilalló ám gyorsan múló fájdalom jelentkezik, amely egyéb fogászati problémával nem indokolható.

A fognyaki érzékenységet a dentin szabaddá válása okozza. A fogzománc alatt elhelyezkedő dentin – apró csatornáin keresztül – kapcsolatban van az idegeket tartalmazó fogbéllel, mely azonnal jelez a külső ingerekre.

 

Miért alakul ki a fognyaki kopás?

A fognyaki kopás kialakulásában leginkább az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) vagy fogszorítás játszhat szerepet.

Az éjszakai fogcsikorgatás nagyon veszélyes fogainkra, fogínyünkre és fogpótlásainkra nézve. Hiszen az állkapcsunk és felső állcsontunk összeszorításával a fogakra a normál rágóerőnél jelentősen nagyobb, négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os terhelés nehezedhet, miközben azok oldalirányban csiszolódnak.

A fogszorítás és csikorgatás következtében súlyosan károsodik a fogzománc, a fogak, fogpótlások kopásnak indulnak, és el is törhetnek, a fognyakaknál pedig kialakulnak a jellegzetes ék alakú bemélyedések.

Az éjszakai fogcsikorgatás tüneti kezelésében segíthet az ún. harapásemelő sín is, melyet a fogtechnikus készít átlátszó, rugalmas műanyagból foglenyomat alapján. Ez a sín a fogakra helyezve puha ütközőként megakadályozza a fogak közvetlen érintkezését és elnyeli a fogak összeszorításából származó erőket.

Fognyaki kopáshoz vezethet a túlságosan erőteljes, dörzsölő-fűrészelő jellegű fogmosási technika is. Ennek megelőzése érdekében nagyon fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása, melyben dentálhigiénikus kollégáink készséggel segítenek.

A fognyaki kopás harmadik oka lehet még a túlterhelés, illetve a rosszul érintkező fogak miatti zománckopás is. Ezek pontos felderítése és kezelése szintén fogorvosi, esetleg fogszabályozási feladat.

 

A fognyaki kopás kezelése

 A fognyaki kopás kezelése attól függ milyen mértékű a kopás, valamint milyen ok áll a háttérben.

Enyhébb esetben elegendő lehet a helyes fogmosási technika és szájhigiénia elsajátítása és fenntartása is, szükség esetén kiegészítve az érzékeny fogakra javasolt fogkrém használatával. Előrehaladottabb esetben fognyaki töméssel is kezelhető a probléma.

A fognyaki tömés egy olyan fedőtömés, amihez nem kell fúrással előkészíteni az érintett fogat, hanem a tömőanyaggal visszatöltjük és pótoljuk az elvékonyodott zománc, illetve dentin réteget. Ez nemcsak esztétikailag előnyös, hanem egyúttal a fogak érzékenysége is megszüntethető.

Jelentős fogínyvisszahúzódás esetén, illetve, ha az érintett fog a mosolyzónában helyezkedik el, akár ínyplasztikai beavatkozásra is sor kerülhet.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/