Előző blogunkban  már elkezdtük számba venni, melyek a fogfájás leggyakrabban előforduló okai, melyekkel érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulnunk. Most nézzük a továbbiakat!

 

Túlterhelés

Fogunk a túlzott terheléstől is fájhat. A túlterhelést okozhatja foghiány, vagy egy panaszos fog kímélése – ilyenkor a hiányzó fog szerepét a szomszédos fogak veszik át. A túlterhelt fog idővel fognyaki kopást vagy fogbélgyulladást is eredményezhet. Ugyanígy túlterheléshez vezethet az öntudatlan éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás is, melynek következménye a zománc kopása, a tömések és fogpótlások törése, és az ismeretlen eredetű fájdalom. Tüneti kezelésként az éjszakai harapásemelő sín javasolható, mely elnyeli a fogak összeszorításából származó erőket.

 

Növekvő vagy impaktált bölcsességfogak

A bölcsességfog két módon okozhat fájdalmat: amikor előbújik, és amikor nem. A bölcsességfog gyakran szakaszosan tör elő, ilyenkor az aktív növekedési periódusban okozhat átmeneti fájdalmat, zsibbadást, fülfájást, arc vagy ínyduzzanatot. Még rosszabb, ha a bölcsességfogak hely hiányában nem tudnak előtörni, és elakadnak- ilyenkor beszélünk impaktált bölcsességfogról. Az elő nem tört bölcsességfogak elfekszenek a csontban, fájdalmas gyulladást okoznak a fogínyben, összetolják a fogívet, károsítják az előttük lévő fogat és a csontot. Ilyen esetekben fontos, hogy mielőbb eltávolítsuk a bölcsességfogat, megszabadulva a fájdalomtól és a későbbi szövődményektől.

 

Fogínygyulladás/fogágybetegség

A fogínygyulladás (gingivitis) a fogakat körülvevő ínyszövet megbetegedését jelenti. Ilyenkor a fogíny begyullad, duzzadttá, vörössé és érzékennyé válik és kisebb erőbehatásra (pl. fogmosás, harapás) is vérezni kezd.

A kezeletlen fogínygyulladás tovább terjedhet a fogágy további szöveteire baktériumokkal teli tasakokat alakítva ki, majd megtámadva a csontállományát is. Ez esetben már fogágybetegségről (parodontitis) beszélünk, mely a fokozódó fájdalom mellett idővel a fogak mozgathatóságához és elvesztéséhez vezet.

A fogágybetegség kialakulásának oka általában az elégtelen szájhigiénia (pl. fogkő), de kiválthatja dohányzás, gyógyszerek, valamint genetikai tényezők is.

A fogínygyulladás időben megkezdett kezeléssel és gondos fogápolással, rendszeres fogkőleszedéssel megállítható, és elkerülhető a későbbi fogágybetegség!

 

Sérülés 

Sportolás vagy baleset  következtében fogaink is sérülhetnek: letörhetnek, kimozdulhatnak a helyükről, vagy el is veszíthetjük őket. A törések, repedések előfordulhatnak vízszintes vagy függőleges irányban, illetve a fog koronai részén vagy a gyökerén egyaránt, a kezelés módja is ennek függvénye.

 

Fogérzékenység

Amikor a zománc kopása vagy az íny visszahúzódása miatt a fog belső rétege, a dentin szabaddá válik, a megnyíló, valamint a fogidegekkel összeköttetésben álló dentincsatornák miatt, fogaink fokozottan érzékennyé válhatnak a hőhatásokra (hidegre, melegre), valamint a savas vagy csípős-fűszeres ételekre, italokra egyaránt.

Ha időben fordulunk fogorvoshoz, a fogerózió vagy saverózió néven ismert jelenség megfelelő kezeléssel (pl. flouridos lakkozás, fognyaki tömés) tünetmentessé tehető.

Előrehaladott állapotban azonban már komolyabb beavatkozásokra (pl. gyökérkezelésre, koronára) is szükség lehet.

 

Fogszabályozás

A fogszabályozó készülék felhelyezését, aktiválását követően jellemzően előfordul pár napos kellemetlenség, diszkomfort érzés, nyomás, feszítés vagy fájdalom.

A fogakra ható erőhatások mellett a fájdalmat leggyakrabban az okozza, hogy a fogszabályozó készülék alkatrészei felsértik az ínyt és a száj nyálkahártyáját.

Szerencsére ez csak átmeneti állapot, mely pár nap után megszűnik, addig is jegeléssel, szájöblítőkkel, fájdalomcsillapítókkal vagy fogszabályozó viasszal csillapíthatók a tünetek.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/