Rendelőnkben számos felnőtt pácienssel találkozunk, akik arról számolnak be, hogy a gyerekkori fogszabályozásuk a retenciós készülék hiányán vagy nem megfelelő viselésén úszott el. Velük együtt pedig nem kevés pénz és befektetett energia.

A rossz hír az, hogy a fogak a fogszabályozás után még mozoghatnak. A jó hír viszont, hogy kellő körültekintéssel és megfelelő kezeléssel mindezt megakadályozhatjuk.

Blogunkban elmondjuk, mik a fogszabályzó utókezelés legfontosabb szabályai.

 

Előző blogunkban írtunk róla, hogy a fogszabályzó levétele után, annak nyomása megszűnik, és a fogmozgásért felelős rugalmas periodontális szalagok aktiválják izommemóriájukat, hogy visszatereljék a fogakat a régi helyükre.

Amíg ez lezajlik olyan utókezelésre van szükség, amely biztosítja a fogak helyben tartását.

 

Milyen gyorsan mozdulhatnak el a fogak a fogszabályozás után?

 

Gyorsan. Ha a retenciós készülékünk elveszik, eltörik, vagy egyszerűen megfeledkezünk a viseléséről, fogaink akár két héten belül elkezdhetnek visszaállni korábbi helyzetükbe.

 

Mikor hagyják abba a fogak elmozdulását a fogszabályzó után?

 

Ahhoz, hogy a fogak szilárdan az új helyükön maradjanak, meg kell várnunk, amíg az új helyükön teljesen be nem csontosodnak. Ez a folyamat egyéni kezelés függvénye, de nagyjából kétszer annyi ideig tart, mint maga a fogszabályozás, így a készülékek kötelező viselési ideje általában 1,5-2 év.

 

 

Hogyan akadályozhatjuk meg a fogak elmozdulását? 

 

Az egyetlen módja annak, hogy a fogak ne mozduljanak el, ha valamilyen módon rögzítjük őket, ezért ebben az időszakban a retenciós (helybentartó) készülékek viselésével akadályozhatjuk meg a fogak természetes mozgását.

A retenciós szakasz nagyjából másfél évet vesz igénybe, mialatt az állcsont és a fogíny alkalmazkodik a fogak új helyzetéhez.

 

Milyen retenciós készülékek vannak?

 

A retenciós készülékeknek két típusa van: rögzített és kivehető, és mindkettő ugyanúgy lenyomat alapján készül el.

Amikor lekerül a rögzített fogszabályozó készülék, helyette még aznap egy retenciós ívet ragasztunk fel a fogak belső felszínére, és pár napon belül elkészül mellé egy kivehető éjszakai retenciós készülék is.

A retenciós készülékeknél ugyanúgy szükség van időnkénti kontrollra, esetleg állításra, de már jóval ritkábban, mint a fogszabályozás aktív szakaszában, elég 3-6 havonta megjelenni.

 

 

Rögzített retenciós ív

A rögzített helybentartó készülék egy íves, rozsdamentes fémdrót, melyet a nyelv felöli oldalon- általában szemfogtól szemfogig rögzítve- ragasztunk a fogak belső felszínére, mert a frontfogak azok, melyek a legnagyobb eséllyel visszamozdulnak- különösen az alsó állcsonton. Ez a fémdrót kívülről egyáltalán nem látható, és kényelmesen, észrevétlen viselhető, nem zavaró sem az evésben, sem a beszédben.

 

Kivehető, éjszakai retenciós készülék

A kivehető, főleg éjszaka viselt retenciós készülékeknek több típusa van: az átlátszó műanyag sín (mélyhúzott retainer), illetve az akril alaplemezből és vékony fémdrótból álló típus (Hawley retainer).

Bár a kivehető helybentartó készülékek nagyobb szabadságot biztosítanak, fennáll a veszélye, hogy elfeledkezünk a használatáról vagy a kötelező viselési idő betartásáról.

 

Épp ezért a kétfajta helybentartó készülék nem választható alteratívát jelent, rendelőnkben mindig a kettőt kombinálva biztosítjuk az elért eredmény megőrzését.

 

Nagyon fontos, hogy a retenciós készülékeket az orvos utasításának megfelelően hordjuk, ne feledkezzünk el róluk és még véletlenül se hagyjuk abba önkényesen a viselésüket, ha szeretnénk megőrizni szabályos mosolyunkat.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/