1. Elmulasztani a tájékozódást

 Ma már számtalan különböző típusú fogszabályzó készülék  áll rendelkezésünkre, emiatt épp a túl sok lehetőség lehet zavarba ejtő, fogalmunk sincs melyik fogszabályzó készülék lenne számunkra a legideálisabb. Pedig a megfelelő fogszabályzó készülék kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres fogszabályzó kezelés szempontjából.

Az ideális fogszabályzó készülék kiválasztása számos tényező figyelembevételével történik: fontos az életkorunk, életvitelünk, a harapási rendellenesség típusa és mértéke, és persze az anyagi lehetőségeink is. Természetesen a személyes igényeink sem elhanyagolhatók: pl. mindenáron szeretnénk elkerülni a foghúzást, diszkrét vagy épp láthatatlan fogszabályzó készülékre vágyunk, aktívan sportolás miatt kivehető készülék lenne számunkra praktikus, esetleg távoli lakóhelyünk vagy elfoglaltságunk miatt szeretnénk, ha minél ritkábban kellene kontrollra járnunk.

Előzetesen persze tájékozódhatunk az interneten is: a szakmai cikkek és a közösségi média tematikus csoportjai sok esetben segíthetik a választást.

Ugyanakkor rendelőnkben az első személyes konzultáció alatt a képalkotó és egyéb vizsgálatok mellett mindezt részletesen átbeszéljük, és ez alapján hozunk egy közös, megalapozott döntést a legmegfelelőbb fogszabályzási technikáról és fogszabályzó készülékről.

 

2. Tiltólistás ételeket enni

A fogszabályozás ideje alatt azért kell fokozottan odafigyelni az étkezésünkre, mert egyes ételek jobban beleragadnak a bracketek közé és az ív alá, míg mások károsíthatják készülék alkatrészeit: a bracketek leeshetnek, vagy akár el is törhetnek.

Ilyen esetben a fog elkezd visszarendeződni, nekünk pedig mielőbb vissza kell menni ragasztásra, ami felesleges időt, energiát, és esetleg pénzt visz el.

Ennek érdekében érdemes kerülni a tapadós, ragacsos ételeket (gumicukor, karamella, csoki, rágó, főtt kukorica, mák), a kemény ételek harapását (pizzahéj, kifli, keményebb gyümölcsök, zöldségek), valamint a ropogtatnivalókat, (mogyoró-és diófélék, pisztácia, szotyi, popcorn, chips)!

Mivel a fogszabályzó elemei a fogakon könnyen elszíneződhetnek, ezért tanácsos a színes ételek – mint a cékla, bogyós gyümölcsök, curry, paradicsomszósz- fogyasztásának kerülése vagy korlátozása is.

 

3. Elhanyagolni a kontrollokat

A fogszabályozó kezelés során olyan biológia folyamatok mennek végbe, amelyek orvos és páciens közötti tökéletes együttműködést, valamint rendszeres felülvizsgálatot igényelnek. Ezek elhanyagolása komoly következményekkel járhat: a fogakat érintő változások nem a megfelelő irányba fordulnak. Ez nemcsak a kezelés idejét hosszabbíthatja meg, de a teljes kezelési terv felborulhat, és már nem tudjuk garantálni a kívánt eredményt.

A megfelelő indok nélkül lemondott, vagy kihagyott kontrollok esetén a kezelőorvos nem tudja felelősséggel vállalni a megbeszélt eredmény elérését, ezért ilyen esetben meg is szakíthatja a kezelést.

 

4. Kihagyni az utókezelést

 A fogszabályzó kezelés nem ér véget a rögzített készülék eltávolításával, az elért eredmény megőrzéséhez átmenetileg szükség van a retenciós (helybentartó) készülék viselésére is.

A fogakat tartó szöveteknek több időre van szükségük ahhoz, hogy az új helyükön stabilizálják őket, enélkül fogaink visszarendeződnének eredeti pozíciójukba.

A retenciós kezelés két elemből áll: egy retenciós ívből, melyet a fogak belső felszínére ragasztanak, és egy kivehető éjszakai retenciós készülékből (sínből), és a szép mosoly megtartáshoz mindkettőt fegyelmezetten hordanunk kell!

A retainer készülékek hosszú távú (általában 1,5-2 év) viselése ugyanolyan fontos, mint maga a fogszabályozó kezelés, ha szeretnénk megőrizni nehezen elért, új mosolyunkat.

 

5. Elhanyagolni a szájhigiéniát

A fogszabályzó viselésekor fokozottan oda kell figyelnünk fogaink, fogínyünk, valamint a fogszabályzó készülék tisztán tartására, mivel a fogszabályzó drótjai között található résekben könnyen beragadhat az ételmaradék és megtelepedhet a lepedék.

A nem megfelelő szájhigiénia a fogak elszíneződéséhez, fogszuvasodáshoz, fogkőképződéshez, fogínygyulladáshoz és rossz lehelethez vezethet.

A fogak tisztításához puha sörtéjű fogkefét javaslunk, mely lehetővé teszi a fájdalommentes fogmosást. A speciális fogköztisztító fogkefék (fogköztisztító kefe és egycsomós fogkefe) és fogselymek (superfloss) jobb hozzáférést biztosítanak a fogszabályozó készülék és a drótok alatti terület megtisztításához, és a letapadt ételmaradék eltávolításához.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/