Normális esetben az evés és a rágás kellemes dolog, és étkezés közben felváltva használjuk jobb és bal oldali őrlőfogainkat. Ám, ha valami oknál fogva kizárólag az egyik oldalon rágunk, az számos fogászati problémához vezethet. Blogunkban elmondjuk melyek ezek!

 

 

Hogy működik a rágás?

 

Amikor az ételt a szánkba helyezzük, a nyelv általában a bal vagy a jobb oldalra helyezi rágás céljából. A jobb és bal temporomandibularis ízületek (TMJ) rágás közben irányítják és támogatják az állkapcsot. Az étel elhelyezésével ellentétes oldalon lévő állkapocsízület mindig nagyobb terhelésnek van kittéve, mint a másik. Azaz, amikor az ételt a jobb oldalon rágjuk meg, a bal oldali állkapocsízület van fokozott stressznek kitéve, és fordítva.

 

Mi okozza a féloldalas rágást?

 

Ha valamelyik fogunk panaszokat okoz (pl. ráharapásra vagy hőre érzékeny), akkor önkéntelenül is kímélni kezdjük, és elkezdünk a másik oldalon rágni. Ez ideig-óráig működhet ugyan, de végső soron jóval az eredetinél nagyobb problémát generál, és veszélyezteti mind a többi fog, mind a fogágy és az állkapocsízület egészségét.

Ezért, ha bármelyik fogunk panaszokat okoz, okosabb dolog, mielőbb felkeresni egy fogorvost, hogy megkeressük és elhárítsuk az okát.

 

Az egyoldalú rágás lehetséges okai:

 

  • Foghiány
  • Letört, megrepedt fog
  • Fogszuvasodás
  • Fogérzékenység
  • Fogbélgyulladás (ráharapási fájdalom)
  • Fogágybetegség (fogínygyulladás, gyökérhártyagyulladás)

 

 Azonban a kutatások szerint az emberek egy része önkéntelenül is jobban preferálja a rágáshoz a szájüreg egyik oldalát, abban az esetben is, ha a másik oldal teljesen panaszmentes. Érdekes módon ez teljesen független attól, hogy jobb, vagy balkezesek vagyunk-e, viszont több szempontból sem egészséges.

 

Mi történik, ha csak az egyik oldalon rágunk?

 

Aszimmetrikus arc

Az egyoldalú rágás az állkapocs izomzatára is kihat. Amennyiben csak az egyik oldalát használjuk rágásra, csak azon az oldalon az izmok túlságosan megerősödnek, míg az ellentétes oldalon elgyengülnek, ez pedig az arc asszimetriájához vezethet.

 

Állkapocsízületi panaszok

Az állkapocsízületi (temporomandibularis ízületi) kopás akkor alakul ki, ha az állkapcsunk egyik oldala nagyobb terhelés alá esik. A TMI (temporomandibularis ízület) közvetlenül a fülünk alatt található, és testünk egyik leginkább igénybe vett ízülete, mely segít a rágásban és a beszédben.A féloldalas rágás fülbe kisugárzó fájdalmat, kattogást, fülzúgást, szájnyitási korlátozottságot és fejfájást eredményezhet.

 

Kopott fogak

Szintén komoly probléma, amelyet a féloldalas rágás okoz az a fogak kopása. Logikusan: minél többet rágunk, annál jobban kopnak a fogaink. Normális esetben a rágóerő megoszlik a száj két oldala között, de ha az egyik oldalt részesítjük előnyben, az az oldal gyorsabb ütemben kopik, mint a másik, ami a fogak mellett az állkapocs ízületet is károsítja.

 

Lepedékképződés, fogínygyulladás

Ha csak az egyik oldalon rágunk, a másik oldalon több lepedék, illetve fogkő képződik.

Egyrészt mert a rágás tisztító, súroló funkciója nem tud érvényesülni, és több lepedék rakódik le a fogakon.

Másrészt a rágás támogatja a szájüreg természetes öntisztulását is. Rágás közben több nyálat termelünk, a szájflóra egyensúlyba kerül, és megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását.

Minél több lepedék gyűlik össze, annál könnyebben kialakul fogszuvasodás, fogkőlerakódás és a fogínygyulladás.

 

A felsorolt fogászati problémák megelőzése érdekében érdemes törekednünk a kiegyensúlyozott rágásra. Amennyiben ezt bármilyen fogászati panasz megakadályozza, keressük fel fogorvosunkat!

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/