A teljes vagy kiterjedt foghiány leginkább az idősebb korosztályt érinti; a statisztikák szerint a 65 éves korára a hazai lakosság harmada elveszíti fogait.

 

A fogak elvesztése nem szükségszerű velejárója az öregedésnek.

Az életkor önmagában nem oka a fogak elvesztésének, azonban tény, hogy az idő múlásával a fogzománc kopik, a fogíny és a csontok gyengülnek, így fogékonyabbá válunk a különböző fogászati betegségekre.

Az időskori fogvesztés leggyakoribb oka már nem a fogszuvasodás, hanem a fogágybetegség. A statisztikák szerint a 65 év felettiek körülbelül 70 %-a érintett valamilyen módon a fogágybetegségben, az enyhébb fogínygyulladástól az ínyrecesszión át a súlyos parodontózisig.

fogszuvasodás előfordulása idősebb korban is gyakori, csak a folyamat a dentin csatornák elmeszesedése, illetve beszűkülése miatt lelassul és kevésbé érzékelhető, emiatt nem mindig sikerül időben diagnosztizálni és kezelni a problémát.

A fogbél idegei is fokozatosan veszítenek érzékenységükből, így gyakran a fogszuvasodással járó fájdalom is csak későn jelentkezik, amikor a fog már menthetetlen.

Az időskori fogszuvasodás kockázatát számos- krónikus betegségek kezelésére szolgáló- gyógyszer szedése is fokozza. Ezek a készítmények mellékhatásként szájszárazságot okoznak, ami ideális környezetet teremt a fogszuvasodást keltő baktériumok elszaporodásához.

A tartós foghiány azonban számos negatív következménnyel jár.

 

Korai arcöregedés, önbizalomhiány

 

A kiterjedt vagy teljes foghiány miatt az állcsont felszívódik, összezsugorodik, ajkunk eltűnik, arcunk „megrövidül”, beesetté válik, ráncaink elmélyülnek. Emiatt jóval idősebbnek tűnhetünk a korunknál, de az esztétikai hátrány mellett egyéb tényezők is rombolhatják önbizalmunkat.

A fogatlanság hangképzési és beszédzavart is okozhat, különösen, ha a frontfogak hiányoznak. Fogak nélkül nem merünk harapni, nem tudunk rágni, ezért nem szívesen eszünk és beszélünk mások előtt.

Mindez együttesen pszichés gondokhoz, gátlások kialakulásához, akár depresszióhoz is vezethet.

 

Foghiány okozta egészségügyi problémák

 

A tartós fogatlanság a szervezetet is súlyosan megviseli: a szomszédos és szemközti fogak bedőlnek, illetve megnyúlnak a foghiány irányába. A hiányzó fog helyén nem éri terhelés az állcsontot, ezért fokozatos sorvadásnak indul. Mivel a hiányzó fogak szerepét a maradék fogak pótolják, így azok gyorsabban kopnak, túlterhelődnek, a harapási pozíció kiegyensúlyozatlanná válik, ami a megmaradt fogak állapotát is veszélyezteti.

Az egyenetlen terhelés következtében egyre súlyosbodó állkapocs ízületi panaszok alakulhatnak ki.

A foghiány nemcsak a rágóizmok és ízületek, de a nyakunkon keresztül közvetve a távolabbi izmok működésére is kihathat, így nyak-, váll- és hátfájást, ízületi fájdalmakat, migrént okozhat.

Az elégtelen rágás pedig gyomorpanaszokhoz és emésztési problémákhoz vezethet.

Épp ezért nagyon fontos, hogy mielőbb pótoltassuk elvesztett fogainkat!

 

A fogpótlás legkorszerűbb és legkomfortosabb módja a fogászati implantátum beültetése, hiszen az implantátumokra készített fogpótlások anatómiailag megegyeznek a természetes fogakkal, visszaállítják a normál rágófunkciót, kényelmesek és természetesek.

Amennyiben valamely okból (anyagi okok, szegényes csontkínálat)  nincs lehetőség a fogbeültetésre, pótoltathatjuk elvesztett fogainkat fogászati híddal, rögzített vagy kivehető fogpótlással, vagy akár speciális implantátumokon rögzített fix fogsorral is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/