Melyik a jobb fogpótlás?

Amikor elveszítünk egy fogat- fogorvosunk segítségével- el kell döntenünk, hogy milyen fogpótlást válasszunk. Míg előző blogunkban a fogászati híd előnyeiről és hátrányairól írtunk, most azt járjuk körül, mikor érdemes fogászati implantátumot választanunk.

 

Ne halogassuk a fogpótlást!

 

Bármelyik fogpótlás mellett is döntünk, fontos, hogy a hiányzó fog pótlása mielőbb megtörténjen.

Mindez nemcsak esztétikai, de egészségügyi okokból is szükséges, mert akár egyetlen fog hiánya is kihatással lehet az összes többi fog állapotára.

A hiányzó foggal szomszédos, illetve a vele szemközti fogak ugyanis lassan, de biztosan elmozdulnak a hiány irányába, amit általában fogínyvisszahúzódás és fognyaki érzékenység kísér.

A rágás egyensúlya felborul, a megmaradt fogak túlterhelődhetnek, ami a fog kopásához és a fogbél gyulladásához vezethet.

De talán a legnagyobb probléma, hogy a foghiány helyén a csont terhelés hiányában sorvadásnak indul.

Ezért a sokáig halogatott fogbeültetés fizikailag és anyagilag is jóval nagyobb megterhelést jelenthet, hiszen a fogpótlás ilyenkor már csak csontpótlással kombinálva kivitelezhető.

 

 

Az implantátum előnyei

 

 A fogászati implantátumok nemcsak esztétikailag nyújtanak tökéletesen élethű fogpótlást, de anatómiailag is nagyon hasonlóan működnek, mint az eredeti fogak. Ezáltal kényelmesek, érzetre is tökéletesen azonosak a saját fogakkal, és biztosítják a megszokott harapási erőt. Mivel a rágóerőt a csontra közvetítik, a folyamatos terhelés megakadályozza a csont leépülését.

A foghúzást követő csontfelszívódás egy olyan élettani folyamat, amely kizárólag az implantáció segítségével kerülhető el.

Fontos szempont, hogy az implantátum segítségével elkerülhető a szomszédos fogak lecsiszolása is, ezért nincs szükség ép fogak beáldozásához.

A fogászati implantátumok élettartama is hosszabb, mint a hídé, megfelelő szájhigiéniával és gondos ápolással, akár életünk végéig tartanak.

 

Az implantátum hátrányai

 

Műtéti beavatkozás

Az implantátum egyik hátránya, hogy bár rutinműtétnek számít, mégiscsak műtéti beavatkozást igényel. A fogbeültetés a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes, ám a műtét után, jelentkezhet kisebb fájdalom vagy duzzanat. Ezek tünetek teljesen természetesek és általában néhány nap alatt maguktól elmúlnak.

 

Hosszabb kezelési idő

Azzal is számolnunk kell, hogy a fogbeültetést követően ideális esetben is minimum 3 hónap a gyógyulási idő, amíg a műgyökér becsontosodik. Amennyiben pedig nem áll rendelkezésre elegendő csont és csontpótlásra vagy arcüregemelésre is szükség van, akkor akár fél- egy évet is igénybe vehet, mire elkészül a végleges fogpótlás.

 

Magasabb költségek

A fogbeültetés ára magasabb, mint a fogászati hídé, az esetleges csontpótlás pedig még tovább növelheti a költségeket.

 

 

Milyen esetben jó választás az implantátum?

 

  • Ha csak egyetlen fogat szeretnénk pótolni
  • Ha a hiányzó fog frontfog, ilyen esetben implantátummal és fémmentes cirkónium koronával tökéletesen élethű eredmény érhető el.
  • Ha a szomszédos fogak teljesen épek és egészségesek és szeretnénk elkerülni a híddal járó foganyagveszteséget
  • Sorvégi foghiány esetén, amikor elegendő pillérfog hiányában a híd nem kivitelezhető
  • Teljes alsó és/vagy felső foghiány esetén, amikor rögzített fogsort szeretnénk. Ebben az esetben lehetőség van olyan fix fogpótlásra (körhídra), melyet fogívenként 4 db speciálisan behelyezett implantátum rögzít

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/