Fogaink és szervezetünk egészsége közt szoros összefüggés van, melyek kölcsönösen hatnak egymásra; szájüregünk jelezheti a testünk többi részének problémáit is. Ahogy egy gócos fog komoly ízületi panaszokat okozhat, úgy fogainkon, fogínyünkön is jelentkezhetnek egyes betegségek tünetei, melyekre esetleg éppen a fogorvosunk hívhatja fel a figyelmet.

 

 

Reflux

A gyomorégés, émelygés, gyomorfájdalom, nyelési nehézségek, torokkaparás, éjszakai köhögés- ezek a reflux leggyakoribb tünetei.

A reflux (GERD) napjainkban nagyon gyakori emésztési probléma, mely során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és a szájüregbe.

Normál körülmények között a szájüreg PH értéke 7-es, vagyis enyhén lúgos. A gyomorsavad PH értéke viszont 2-es, tehát erősen savas kémhatású. El tudjuk képzelni, hogy ez az erős sav mit művel a fogainkkal?

A gyomorsav gőzei irritálhatják a nyálkahártyát és a fogínyt, nyálkahártya felmaródásokat és fogínygyulladást okozva. A savas közegben fogzománcunk felpuhul, ásványi anyagai kioldódnak, amely fogeróziót és fogszuvasodást okozhat. A fogzománc egyre inkább elvékonyodik és leépül, a fogak egyre érzékenyebbé válnak a külső (kémiai, hő-és és fizikai hatásokra), gyorsabban kopnak, töredeznek, besárgulnak.

Fokozza a problémát, hogy sok refluxot kezelő gyógyszer szájszárazságot okoz, és a nyál védelme nélkül fogaink jobban szuvasodhatnak.

 

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás is növeli az ínybetegségek kialakulásának kockázatát, ezért az érintetteknél gyakrabban jelentkezik a vörös és vérző fogíny . Emellett a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek jellemző mellékhatása a szájszárazság, amely növeli a fogszuvasodás esélyét.

 

 

Cukorbetegség

A kezeletlen cukorbetegség még megfelelő szájhigiénia esetén is súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat. Magas vércukorszint esetén ugyanis csökken az ellenállóképességünk a fertőzésekkel szemben, és a szájüregben is könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Cukorbetegség esetén az íny fokozottan hajlamos a gyulladásra, amelynek tünetei a fogínyvérzés, a vörös, duzzadt, fájdalmas fogíny. A fogíny krónikus gyulladása pedig idővel átterjedhet a fogágyra is, súlyos csontpusztulást és fogvesztést okozva.

A fertőzések a szájüreg egyéb részét is érinthetik, ezért megjelenhet az afta és a szájüreg gombás fertőzése, az ún. szájpenész is.

A cukorbetegeknél sokkal nagyobb a kockázat a fogszuvasodásra is, hiszen ha túl sok cukor van a vérünkben, az több cukrot eredményezhet a nyálában is, ami tökéletes táptalajt teremt a plakkot képző baktériumok számára.

A cukorbetegek gyakran tapasztalhatnak szájszárazságot is, amely szintén a fogszuvasodás kockázatát növelő tényező lehet.

 

Cöliákia

A cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) olyan autoimmun betegség, mely az egész szervezet – köztük a fogak és a csontok- működésére kihatással van. A betegség gyakori velejárói a zománc hibák, a fogak korai romlása, szuvasodása. Tipikus jelei a metsző-és őrlőfogakon megjelenő vízszintes, sávos-szimmetrikus zománchiba, a sárgás-barnás foltok vagy elszíneződés, a szájszárazság, valamint a szájüregben gyakran megjelenő hólyagok, afták.

A hiánytünetek és a fogak romlásának oka a betegség okozta felszívódási zavarban keresendő, mivel ilyenkor az értékes vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak hasznosulni.

 

A fenti betegségek sajnos igen gyakoriak és fogaink, fogínyünk egészségét is komolyan veszélyeztetik, ezért ha valamelyikben érintettek vagyunk, fontos, hogy rendszeresen látogassuk fogorvosunkat, hogy megkapjuk a szükséges fogászati ​​kezeléseket.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/