A hőhullámok, alvászavarok és hangulatingadozások mellett a hormonok a szájüreggel és fogakkal kapcsolatos „meglepetéseket” is tartogatnak a változó korba lépő nők számára.

Mivel a fogak és az íny rendkívül érzékenyek bármilyen hormonális változásra, így sűrűsödnek a fogászati problémák, és gyakran a fogorvos az első, aki észleli, hogy megkezdődtek a menopauza tünetei.

Ha tudjuk, mire számíthatunk, illetve mire kell fokozottan figyelnünk, és mellette rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat, az alábbi panaszok megelőzhetők, vagy hatékonyan kezelhetők.

 

Fogínygyulladás

Az ösztrogénszint csökkenésével a szájnyálkahártya vastagsága is csökkenhet, amely érzékenyebbé teheti a fogínyt és fogékonyabbá a fertőzésekre. Menopauza alatt is jellemző lehet a gyulladt, duzzadt, élénk vörös vagy lilás fogíny, mely fokozottan érzékeny vagy fájdalmas lehet, és fogmosásnál erőseb vérzik. Mindezt rágási nehézségek, íny melletti tasakok, gennyképződés, elmozduló, kilazuló fogak kísérhetik.

Ilyen tünetek esetén haladéktalanul keressük fel fogorvosunkat!

 

Szájszárazság

Az alacsonyabb ösztrogén-és progeszteronszint, illetve egyes gyógyszerek hatására csökken a nyáltermelés a szájban, és kialakul a szájszárazság.

Mivel a nyál a szervezet természetes védekező rendszere, mely segít a szájüreget tisztán, és egészséges pH-értéken tartani, elegendő nyál hiányában a fogak jobban ki vannak téve a fogszuvasodásnak, az ínybetegségeknek és a kellemetlen leheletnek is.

 

Ínyrecesszió

A rugalmasságát vesztett fogíny visszahúzódása (ínyrecesszió) bizonyos fokig természetes folyamat, ám a szabaddá váló fognyak kiszolgáltatottá válik a kémiai, hő-, és egyéb mechanikus ingereknek, ami az állandó fogérzékenység mellett a fogszuvasodás kockázatát is növeli.

 

Fogérzékenység

A fogak akkor lesznek érzékenyek, amikor belső részük, a fog elveszíti védelmező zománcát, illetve az alatta elhelyezkedő cementbevonatát. A fog belső rétege a dentin szabaddá válik. A dentin kis csatornáin keresztül közvetíti a különböző ingereket az idegekkel teli fogbélbe, ezért tapasztalhatunk nyilalló fájdalmat hideg, meleg, édes, savas ételek fogyasztásakor.

 

Megváltozott ízérzékelés

Jelentkezhet megváltozott ízérzékelés is; leggyakoribb a keserű vagy fémes íz megjelenése, de fokozottan érezhetjük a sós, savanyú ízeket is.

Tipikus tünet az égő érzés a szájüregben, melyet az ízérzésben és az érző idegekben történt változások váltanak ki.

 

Égő száj szindróma

Az égő száj szindrómának nevezett tipikusan menopauza idején jelentkező betegség, mely a száj, az ajkak vagy a nyelv területét érinti.

A betegség okozta érzés leginkább ahhoz hasonló, mint amikor forró itallal megégetjük szánkat, és nyálkahártya fájdalmassá, érzéketlenné válik.

 

Csontritkulás

A menupauzával, illetve az ösztrogénszint csökkenésével sajnos együtt jár a csontritkulás is, mely nemcsak a gerinc vagy a csípőcsont területét, de az állcsontot is érintheti. Az állcsontokon jelentkező csontvesztés ínyvisszahúzódáshoz, fogínysorvadáshoz, mozgó fogakhoz, idővel pedig a fogak elvesztéséhez vezethet, ráadásul az implantációs fogpótlást is megnehezíti.ű

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/