A fogszuvasodás a második leggyakoribb betegség a nátha után, így az emberek többsége élete során előbb-utóbb találkozik vele.

Kezdeti stádiumban a lyukas fog teljesen tünetmentes lehet, de fontos mielőbb észrevenni az intő jeleket, hogy elkerüljük a komolyabb beavatkozást, – ma meg persze a rettegett fogfájást.

 

 A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák, melyek kioldják a fogzománc ásványianyag tartalmát és üreget képeznek a dentinben. A zománc folyamatosan vékonyodik, majd áttörik és beavatkozás híján a folyamat halad tovább a fogbél felé, fogbélgyulladást okozva.

A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáit, valamint az egymással érintkező fogfelszíneket érinti.

Korai szakaszában még visszafordítható, ugyanakkor gyakran teljesen fájdalommentes, ami megnehezíti a fogszuvasodás észlelését.

 

A fogszuvasodás fázisai a következők:

 

Fehér foltok

A fogszuvasodás első stádiumát a fogzománcon megjelenő krétafehér pöttyök jelzik, melyet kalciumhiány és a lepedék okoz.  Ilyenkor a szájüreg baktériumai által termelt savak már elkezdték kioldani a zománcból az ásványi anyagokat, de ebben a szakaszban a folyamat még visszafordítható.

 

Zománckopás

Az ásványianyag vesztés következtében a fogzománc törékennyé válik és megrepedezik. Innentől már nem képes védelmet biztosítani a káros külső hatások és a baktériumok további munkája ellen. Itt már felléphet hirtelen, nyilalló fogérzékenység hideg-meleg ingerre, illetve az édes ételek, italok fogyasztása után, mivel a fogzománc sérülése miatt kinyílt dentincsatornák érzékennyé teszik a fogat.

 

Dentinromlás

A fogzománc alatti szilárd réteg a dentin, melyet kezelés hiányában a baktériumok által termelt savak tovább bontanak. Ezt a stádiumot már időszakos vagy akár intenzív fájdalom, esetenként pedig kellemetlen lehelet kíséri, mely töméssel kezelhető.

 

Üregképződés

Miután a zománc és a dentin szervetlenanyag-tartalma tovább csökken, a fogban üreg alakul ki. Ez a stádium- a fogszuvasodás mértékétől függő- fájdalommal jár és fogtöméssel vagy – előrehaladott, nagy kiterjedésű szuvasodásnál- fogbetéttel kezelhető.

Ha a fertőzés eléri a pulpát, azaz az idegekkel teli fogbelet, kialakul a különösen fájdalmas fogbélgyulladás. Ez esetben a fog már csak gyökérkezeléssel menthető meg.

 

Fog elhalása

Ha ezen a ponton sem történik beavatkozás, akkor a fertőzés eljut a gyökércsúcsig, és a gyulladás átterjedhet a fogágyra és a fogakat tartó csontszövetre is.

A fájdalom ilyenkor az esetek többségében már nagyon erős, de a fogbélgyulladás időnként panaszmentesen is lezajlik. Az észrevétlenül elhalt fog tünete a melegre való érzékenység és a fog elszürkülése lehet, de ez utóbbi csak a frontfogak esetében fordul elő.

Az egész fejre, fülre, szemekig kisugárzó, gyakran a fájdalomcsillapítóra se reagáló fájdalom,  amikor már meghatározni se tudjuk, melyik fogból ered, tipikusan a fogbélgyulladás (pulpitis) jele.

Ilyenkor mielőbbi gyökérkezelésre van szükség.

 

Ha az alább jelek bármelyikét is észleljük, mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvosunkat!

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/