Túllenni egy fogászati kezelésen igazán felszabadító érzés. Zsibbadó fejjel, megkönnyebbülten lépünk ki a rendelőből és már arra se emlékszünk, milyen tanácsokkal látott el a fogorvosunk útravalóul.

Segítünk!

  

Étkezés fogtömés után

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy fogtömés után mikor lehet enni.

A mai professzionális tömőanyagok már UV-fényre kötnek, a beavatkozást követően azonnal ihatunk, ehetünk, de ez utóbbit csak azután, hogy az érzéstelenítés hatása elmúlt. Ezt a 2-3 órát azonban mindenképp érdemes megvárni, ha szeretnék elkerülni az ajkak, az arcunk és nyelv elharapását, sérülését.

 

Étkezés fogbetétet (inlay, onlay) beragasztása után

Kerámia vagy kompozit fogbetétek beragasztása után szintén csak az érzéstelenítő elmúlására kell várnunk.

Szóval ehetünk bátran, de friss töméssel, fogbetéttel azért érdemes óvatosan harapni és rágni, és kevésbé kemény ételeket fogyasztani, mivel rágásra a fog átmenetileg amúgy is érzékeny lehet.

Néhány napig tanácsos kerülni a túlságosan hideg vagy forró ételeket, italokat is.

A fogtömés után ugyanis gyakran előfordul, hogy fogunk egy-két napig érzékenyen reagál a hideg és meleg hőingerekre, esetleg nyomásra, de ennek is fokozatosan múlnia kell.

 

Ha a tömés túl magas

Amennyiben rágás vagy harapás közben fájdalmat tapasztalunk, lehetséges, hogy a tömés túl magas. Ilyenkor a fájdalom kifejezetten rágás hatására jelentkezik, lehet éles vagy nyilalló, érezhetjük a fog egy pontján is, de a fájdalom a rágás befejezésével el is múlik.

Az érzéstelenítés hatása alatt előfordul, hogy közvetlenül a tömés után nem sikerül optimálisan kialakítani a fog felszíni barázdáit és csücskeit és a fogtömés “magas” lesz.

A magas fogtömés nem fog „magától lekopni”, a túlterhelés ellenben idővel gyulladást is okozhat a fogban, és az állkapocsízületnek sem tesz jót.

Ha ezt tapasztaljuk, jó, ha mielőbb visszamegyünk a fogorvosunkhoz, hogy egy minimális csiszolással beállítása a megfelelő harapási magasságot és az egyenletes rágóerőt.

Ez csupán egy pár perces művelet, nem igényel érzéstelenítést és nem jár semmilyen kellemetlenséggel.

 

Ha tömés után fáj a fog

Tömés után előfordulhat fokozott fogérzékenység vagy akár fájdalom, ez egy-két napig teljesen természetes állapot.

Fogtömés után a fognak időre van szüksége a regenerációhoz, mely akár napokig elhúzódhat, miközben a fog fokozatosan megnyugszik.

A tömés utáni fájdalom általában a fogszuvasodás mértékétől függ; ha a fogszuvasodás előrehaladott és mélyre hatolt, akkor a töméshez kialakított üreg alja már közel kerülhet a fogideg kamrához is, és ez esetben nagy eséllyel alakulhat ki utófájdalom.

Ha viszont még 1-2 hét után is fájdalmat tapasztalunk, vagy a fájdalom nem csökken, hanem fokozódik, akkor mindenképp menjünk vissza a fogorvosunkhoz!

Ilyen esetben valószínűleg túl mély volt a szuvasodás és a tömés elérte a fogbelet (pulpát), mely foggyulladással reagál és a fogat mielőbb gyökérkezelni kell.

Fogbélgyulladásra utaló tünet, ha fogunk külső ingerekre (hideg, meleg, édes, savanyú stb.) intenzív, elhúzódó fájdalommal reagál, magától is megfájdul, a fájdalom lüktető, folyamatos vagy kisugárzó jellegű, és éjszaka is fellép.

 

Hogyan tisztítsuk a fogakat fogtömés után?

 Fogtömés után nincs szükség semmi különleges elővigyázatosságra, már aznap este moshatunk fogat.

Az alapos, körültekintő fogápolás innentől még inkább indokolt, ha szeretnénk elkerülni a másodlagos szuvasodást

A rendszeres, és kellően alapos fogmosással, professzionális fogtisztítással (fogkefe mellett interdentális fogkefe, fogselyem) mindez megelőzhető.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/