Ez az a kérdés, ami minden páciens szájából elhangzik, aki a fogszabályzó kezelés iránt érdeklődik.

Téged is ez érdekel? Akkor olvasd el blogunkat, miért nem könnyű megválaszolni ezt a kérdést, még a legrutinosabb fogszabályzó szakorvosnak se.

 

A szabályos ívbe rendezett fogak nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem a szájüreg egészsége miatt is. A szabályos fogsor garantálja a kiegyensúlyozott harapást, a fogak, a fogíny és az állkapocs izomzatának egyenletes terhelését.

Fogszabályozással számos probléma megszüntethető – és nem utolsósorban szebb mosollyal nagyobb önbizalom is jár!

Épp ezért akkor is megéri belevágni, ha előre tudjuk, hogy ez egy hosszadalmas kezelés.

 

A fogszabályzás hónapokig, vagy gyakran évekig tartó folyamat, melynek időtartamát számos tényező befolyásolja.

 

A páciens kora

 Gyermek- és kamaszkorban a fejlődő állcsontok miatt többnyire rövidebb idő alatt érhető el a kívánt eredmény, különösen ha éjszakai” kivehető készülékkel is előkészítettük a rögzített fogszabályozó kezelést.

 

Ezért is fontos, hogy gyermekkorban lehetőleg minél előbb, 7-8 éves korban, a vegyes fogazat idején elkezdjük a fogszabályozást, amikor az állcsontok még növekedésben vannak és könnyen alakíthatók

Bár a kivehető fogszabályzóval csak bizonyos fogmozgatásokat lehet elvégezni, mégis nagyon hatékonyan képesek megfelelő pozícióba állítani, vagy tágítani az állcsontokat, hogy a később a rögzített készülékkel már csak szépen sorba rendezzük a fogakat.

 

 

A rendellenesség típusa, súlyossága

Fogszabályozásra szükség a fogsor esztétikája miatt (hézagos, kusza, torlódott, előredőlő fogak stb.) ám ezekben az esetekben is éppolyan fontos szempont a fogak egészségének megőrzése (a fogínybetegségek, fogszuvasodás vagy az állkapocsízületi panaszok megelőzése).

A különböző harapási rendellenességek (mélyharapás, nyitott harapás, keresztharapás stb.) kezelése általában több időt vesz igénybe.

Kisebb eltérések esetén, önligírozó vagy láthatatlan, kivehető sínes fogszabályzó készülékekkel már viszonylag rövid, akár egy 4-5 hónapos kezelés is eredményes lehet, míg komolyabb problémáknál komplex fogszabályozásra lehet szükség harapás beállítással, állkapocs ízületi terápiával.

Felnőttkorban általában több időre és türelemre van szükség, illetve foghiány vagy fogágybetegség esetén fogpótlás, vagy paradontológus kolléga bevonására is szükség lehet.

 

 

Egyedi sajátosság

Az, hogy csontozatunk milyen gyorsasággal reagál a kezelésre saját, egyedi genetikánk határozza meg.

 

 

Fogszabályzó típusa

A kezelési időt a választott fogszabályzó készülék típusa is meghatározza; míg a hagyományos fogszabályzó készülékek lassabban mozgatják a fogakat a megfelelő pozícióba, addig a korszerűbb önligírozó, illetve láthatatlan sínes (Aligner típusú) fogszabályzó készülékekkel jelentősen rövidebb idő alatt érhető el a kívánt eredmény.

Az aktív önzáró bracketekkel készült önligírozó fogszabályozó készülék speciális beépített zárszerkezete folyamatos, ám kíméletes erővel hat a fogakra, ezáltal hatékonyabb a fogmozgás és akár 5-6 hónappal is lerövidülhet a kezelési idő.

 

Általánosságban elmondható, hogy kisebb problémák kezelése általában 6 hónapig, a komplex problémáké általában 12-18 hónapig tart, de vannak ennél is hosszabb, 2-3 évig tartó kezelések is.

 

Az elért eredményt meg is kell tartani!

Ezért fontos tudnunk, hogy a fix fogszabályozó levétele után egy ideig – átlagosan 1,5-2 évig – szükségünk lesz a helybentartó, ún. retenciós készülékre is. Ennek hiányában ugyanis az elmozgatott fogak idővel visszavándorolnak az eredeti helyükre.

A retenciós készülékek segítenek abban, hogy a fogak lassan, de biztosan stabilizálódnak új elrendezésükben, és megőrizhessük rendezett fogsorunkat.

 

A retenciós kezelés 2 készülékből áll, egy fix, rögzített retainer-ből, azaz egy íves fémdrótból, melyet a nyelv felöli belső oldalon ragasztunk a fogak belső felszínére, valamint egy kivehető „éjszakai” készülékből.

Az eredmény megőrzéséhez mindkettőre szükség van, de ezek a készülékek nem okoznak semmiféle kellemetlenséget, és ez idő alatt elegendő csupán 3-6 havonta ellátogatni a kontroll vizsgálatokra.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/