A hagyományos fogszabályzók esetén gyakori rutin a kezelést megelőző foghúzás. Ilyenkor általában a 4-es vagy 5-ös a kisőrlő fogakat szokták kihúzni mindegyik kvadránsból, azaz összesen négy egészséges fogat veszítünk el.

Ám napjaink modern önligírozó fogszabályzó készülékei lehetővé teszik, hogy az esetek döntő többségében elkerüljük a számos hátránnyal járó foghúzást.

 

Miért van szükség foghúzásra?

Foghúzásra abban az esetben lehet szükség, amikor olyan mértékű a helyhiány, hogy másképp nem oldható meg a fogak sorba rendezése.

A helyhiány vagy fogtorlódás a nem megfelelő állcsontnövekedés következtében alakul ki örökletes, genetikai tényezők (apától örökölt széles fogak, anyától örökölt keskeny ívű állcsont) vagy az állcsontok rendellenes fejlődése miatt (ujjszopás, cumizás, nyelvlökéses nyelés stb. ) miatt.

Torlódás léphet fel a fogváltás, illetve a vegyes fogazat idején akkor is, ha a maradó fogak számára nincs elég hely, illetve az állcsontok növekedése lassabb, mint a fogak előtörése

Fiatal felnőtt korban a szabálytalanul kinövő vagy át nem tört bölcsességfog is felelős lehet a fogak torlódásáért.

 

A foghúzás hátrányai

Egészséges fogakat eltávolítani nemcsak lelkileg megterhelő trauma, de igazi „pazarlás”, hisz ezek a fogak még évtizedekig betölthetnék funkciójukat, illetve idősebb korban kulcsszerepük lehetne a fogpótlások készítésénél.

A foghúzás arcesztétikai hátrányokkal is járhat, mivel húzás után a frontfogak hátrébb kerülnek, a fogív beszűkülhet, ezáltal pedig arcunk is beesetté válhat és öregedése hamarabb következik be, mint azt az életkorunk indokolná.

A fogív megrövidülése egyúttal a nyelv terét is beszűkíti, amely a légutakra is negatív hatással van; gyakori következménye a szájlégzés vagy horkolás.

A foghúzás nagyon megnehezíti a fogsorok optimális záródásának beállítását is, ezáltal az állkapocsízületeknek se tesz jót; a foghúzást követő fogszabályozások következtében idővel gyakran alakulnak ki fogszorítással, fogcsikorgatással (bruxizmus), kattogó, fájdalmas állkapocsízülettel, rágóízülettel kapcsolatos panaszok.

 

Elkerülhető-e a fogszabályozási célú foghúzás?

A szokásos kisőrlők eltávolítása az esetek többségében igen.

Viszont fontos tudnunk, hogy a foghúzás elkerülése érdekében lehető legoptimálisabb megoldás az időben elkezdett fogszabályozás.

A fogszabályzó kezelést 6-8 éves korban (komolyabb harapási rendellenességeknél akár korábban) érdemes elkezdeni, amikor a fejlődő állcsontok még könnyen alakíthatók. A myofunkcionális tréner vagy éjszakai kivehető fogszabályzó készülék segítségével tágítható a fogív, irányítható, illetve korrigálható a fogak helyzete, növekedése és megelőzhető a fogtorlódások kialakulása.

 

Önligírozó fogszabályzókkal a foghúzás többnyire elkerülhető!

Persze, ha már kinőttünk a kisgyermekkorból, az nem jelenti azt, hogy végleg lecsúsztunk a foghúzás nélküli fogszabályozásról!

A korszerű önligírozó fogszabályzó készülékek segítségével az esetek 90-95%-ban elkerülhető a foghúzás. A lágy erőknek köszönhetően a fogívek oldalirányba tágulnak, a harapási eltérések pedig elasztikus gumihúzással korrigálhatók.

 

És mi a helyzet a bölcsességfogakkal?

A bölcsességfogak kicsit más megítélés alá esnek, bár az alapprobléma ugyanaz: genetikai okok miatt nincs elég helyük a fogívben.

Amennyiben nem tudnak előtörni (impaktált bölcsességfog), vagy rendben kinőni, a kihúzásuk indokolt lehet, mivel később összetolhatják a fogszabályzóval rendbe szedett fogakat tönkretéve a nehezen elért eredményt.

A bölcsességfogak eltávolítása történhet a fogszabályzó kezelés megkezdése előtt és a kezelés befejezése után is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/