Bár a fogszabályozás hallatán általában színes készülékes tinédzserekre, esetleg fiatal felnőttekre asszociálunk, egyre többen vágnak bele a kezelésbe idősebb fejjel. Ha szeretnénk egyenesbe hozni mosolyunkat, higgyük el a kor nem lehet akadály, és a fogszabályzó készülékek közt is számtalan diszkrét típus áll rendelkezésünkre!

 

Rengeteg nyomós ok van arra, hogy 30-40, vagy akár 50 év felett kezdjünk bele a fogszabályzó kezelésbe, blogunkból kiderül, melyek ezek!

 

Működik-e a fogszabályozás idősebb felnőttkorban?

Igen, mivel a fogakat mozgató fiziológiai folyamat minden korban ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy felnőttként szervezetünk lassabban reagál a kezelésre, valamint az állcsontok fejlődése már befejeződött, ezért azok már nem – legfeljebb sebészeti úton- alakíthatók.

Idősebb korban fogaink az esetleges foghiány, fogínysorvadás, vagy a fogakat körülvevő és alátámasztó csont zsugorodása miatt elmozdulhatnak, meglazulhatnak, nagyobb rések alakultak ki közöttük. Ezek mind a fogágybetegségre utaló jelek, így ilyenkor a fogszabályozás akár a fogágybetegség  kezelésében is jelentős segítség lehet!

Amennyiben nem pótoltatjuk, a fogak elvesztése szintén a szomszédos fogak elvándorlásához vezet, melyek megpróbálják kitölteni a felszabadult helyet.

 

Kaphatunk-e fogszabályzót meglévő fogpótlás vagy implantátum esetén?

Ha elmúltunk 40, 50, vagy akár 60 évesek, valószínűleg van már néhány fogpótlás (híd, korona, héj vagy implantátum) a szánkban. Szerencsére ezek sem akadályozzák a fogszabályozó kezelést.

Az esetleges foghiány, fogpótlás, vagy csonthiány esetén kiegészítő kezelésre lehet szükség szájsebész vagy paradontológus kolléga bevonásával.

De kijelenthetjük, hogy a modern fogszabályozó rendszereknek és kombinált, más területekkel összehangolt (pl. parodontológia, szájsebészet) kezeléseknek köszönhetően akár 50, 60, 70 évesen is szabályozhatjuk a torlódott fogakat.

 

Miért érdemes idősebb felnőttkorban szabályoztatni fogainkat?

Az egészséges, szabályos fogsor minden életkorban érték.

Ám a kezelés esztétikai szempontjai szinte eltörpülnek amellett, milyen fontos lehet a fogszabályozás fogaink egészségének megőrzéséhez, visszaszerzéséhez.

A gyermekkorban elmulasztott fogszabályozások negatív következményei ugyanis sokszor ebben az életkorban kezdenek komolyabb tüneteket ölteni.

A fogak közötti rések vagy torlódások és a rosszul illeszkedő fogsorok jelentősen növelik a fogszuvasodás, fogágybetegség, ínyrecesszió, fognyaki kopás, éjszakai fogcsikorgatás vagy állkapocsízületi betegségek kockázatát, melyek az idő múlásával újabb és újabb problémákat generálnak.

Ezért kifejezetten javasolt, hogy helyrehozzuk a rossz harapást, a ferde vagy torlódott fogakat, és az egyéb fogászati eltéréseket, mielőtt azok az életkor előre haladtával súlyosbodnának!

 

Mikor lehet szükség felnőttkori fogszabályozásra?

  • Fogpótlások előkészítésénél, a fogak optimális elosztása érdekében (pl. foghiány miatt bedőlt, elvándorolt fogak, implantátum számára elegendő hely kialakítása stb.)
  • Frontfogak torlódásának megszüntetése érdekében
  • Fogágybetegség következtében elvándorolt fogak, rések képződése miatt
  • Ínyplasztikai kezelések kiegészítése esetén
  • Állcsontdeformitások esetén (az állcsontsebészeti kezelés kiegészítéseként)
  • Állkapocsízületi diszfunkció (fájdalom, kattogás) esetén

 

A torlódások megszüntetésével a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzhetjük a fogszuvasodás, fogínygyulladás és fogágybetegség kialakulását.

Emellett a fogszabályozással elejét vehetjük a mély- és keresztharapás okozta állkapocs-ízületi betegségeknek is.

 

Milyen fogszabályzót válasszunk felnőttkorban?

Napjainkban a fogszabályozás számtalan lehetőséget kínál.

Az elváltozások mértékétől és a kezelés céljától függően nagyon sokféle fogszabályzó készülék és technológia áll rendelkezésünkre. A hagyományos fém színű rögzített és önligírozó fogszabályozó készülékeken kívül, esztétikus kerámia bracketek, vagy a maximálisan diszkrét, kivehető, aligner (láthatatlan műanyag sín) típusú rendszerek.

 

Fogszabályozásra szakosodott rendelőnkben minden páciens részére személyre szabott kezelési tervet állítunk fel. Szeretettel várunk egy konzultációra!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/