A fogágyat borító fogíny egy kollagénben és kötőszöveti rostokban gazdag szövet, melynek legfőbb szerepe, hogy rögzíti a fogakat és védi az állcsontot a kórokozóktól, valamint különböző külső (hőmérsékleti, mechanikus és kémiai) hatásoktól.

Az egészséges fogíny rózsaszín és szorosan tapad a fogakhoz. Amennyiben ettől eltér, vörös, duzzadt vagy vérzik, az már fogínygyulladásra utal.

A fogínygyulladás mindig intő jel, amely az esetek többségében elégtelen szájhigiéniára figyelmeztet.

Még súlyosabb a helyzet, amikor az íny már elválik a fognyaktól, illetve visszahúzódik róla, „megnyújtva” a fogakat és szabaddá téve a foggyökeret.

 

Mikor van szükség ínyplasztikára?

Ínyplasztikára számos esetben szükség lehet, amikor az íny már nem képes ellátni védelmező funkcióját, illetve állapota, elhelyezkedése esztétikai problémát okoz.

 

 

Ínyrecesszió kezelése ínyplasztikával

Fogínyünk a fognyaki részen közvetlen kontaktusban van a fogakkal. Ínyrecessziónak azt az állapotot nevezzük, amikor fognyakról az íny a foggyökér irányában visszahúzódik. Az ínyvisszahúzódás számos ok miatt bekövetkezhet: a túl erőteljes fogmosási technika, az elégtelen fogápolás, az éjszakai fogcsikorgatás, genetikailag vékony ínyszerkezet egyaránt kiválthatja.

Ínyrecesszióhoz vezethet a nem megfelelően beállított harapás, illetve a fogtorlódás is.

Az sem ritka, hogy az ínyvisszahúzódás fogszabályozás következményeképp alakul ki, általában olyan esetben, amikor a fogak túl nagy erőkkel, túlságosan gyorsan lettek mozgatva.

Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében érdemes lágy erőkkel történő, önligírozó fogszabályzó készüléket választani.

Bár a mosolyzónában önmagában is zavaró lehet, a visszahúzódott fogíny nem csupán esztétikai probléma.

A védelmező fogíny eltűnésével a foggyökér folyamatosan ki van téve az ételek és italok okozta hőmérsékleti és pH-változásoknak, emellett a mechanikai sérüléseknek is. A fog érzékennyé válhat, és egyre intenzívebb fájdalommal reagál a külvilág hatásaira.

 

  

Hogyan történik az ínyplasztika?

 Az ínyrecesszió vagy fogágybetegség során elveszett ínyszövetet többféle technikával is pótolhatjuk.

A tartós siker érdekében a hiányzó íny rekonstruálása mellett a kötőszövet megvastagítására is szükség van, melyet rendelőnkben saját kötőszövetből (pl. szájpadlás, hiányzó bölcsességfogak területe) pótlunk.

Az alkalmazandó ínyplasztikai technika (ínyátültetés, koronálisan csúsztatott lebenytechnikák vagy alagút- (tunnel) technika ) mindig az adott szituáció és megbeszélés szerint kerül kiválasztásra.

Az ínyplasztika hegképződés nélkül gyógyul, néhány hét után a beavatkozásnak már semmi nyoma nem látható.

Ezek az eljárások nemcsak a fogíny egészséges, esztétikus megjelenését adják vissza, de képesek visszaállítani teljes, eredeti funkcióját, védelmező szerepét és megszüntetni a sok kellemetlenséggel járó a fognyaki érzékenységet is.

 

 

Fogbeültetés utáni ínyplasztika

Az implantátumok hosszútávú sikerének kulcsa a műgyökér körüli lágyrészek minősége, és a keratinziált, feszes íny kialakítása.

Abban az esetben, amikor az implantátum körül nem áll rendelkezésre a szükséges feszes íny, a helyét az elmozduló nyálkahártya veszi át, amely nem tud kellően ellenállni a különböző mechanikai hatásoknak.

A nehezebb tisztíthatóság idővel plakk lerakódáshoz és fogínygyulladáshoz vezet, mely később átterjedhet az implantátumot tartó csontra is (periimplantitis), és az implantátum elvesztéséhez vezethet.

Ilyen esetben szükség lehet ínykorrekcióra: speciális műtéti technikával kialakítani a feszesen tapadó ínyszövetet.

A pótlás ebben az esetben is saját, a szájüreg más részén található szövet áthelyezésével történik.

A műtéti terület általában három hét alatt gyógyul, és az implantátum körül egészséges, tartós védelmet nyújtó ínyszövet képződik.

 

 

Ínymosoly kezelése ínyplasztikával

Ínymosolynak (gummy smile-nak) azt az állapotot nevezzük, amikor a fogíny nagyon ráhúzódik a fogakra és az ínyből mosolygásnál, nevetésnél túl nagy felület válik láthatóvá.

Bár a túlságosan lenőtt fogíny csak esztétikailag zavaró, mégis komoly önbizalomhiányt okozhat

Ebben az esetben az ínykorrekciónál a fogak íny és ajkak közti harmonikus egyensúly létrehozására törekszünk, ahol a fogaknak csak a nyaki része fedett ínnyel, felszabadítva és léthatóvá téve a fogak koronai részét.

A beavatkozás gyors, és minimális kellemetlenséggel jár, melyet a csodaszép mosoly egy életen át kárpótol.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/