A rendszeres fogászati kontroll és dentálhigiéniai kezelés (ultrahangos fogkőeltávolítással)  a legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük a fogak és az íny egészségét, de erre nem mindenki szakít időt, és legfeljebb akkor hívja fel a fogorvost, amikor baj van. Vagy akkor se.

Pedig a problémák korai stádiumban való felismerésével elkerülhetők a későbbi bonyolultabb és költségesebb beavatkozások.

Milyen jelei vannak annak, hogy fel kell keresnünk a fogorvosunkat?

 

1. Érzékeny fogak

A hideg ételek, italok fogyasztásakor rövid, de gyorsan múló fájdalom lép, akkor a nyilalló fájdalmat valószínűleg a fogunkról visszahúzódott fogíny, illetve fogerózió okozza.

A foggyökeret már nem borítja zománc, ezért a fogíny védelme nélkül a fog fokozottan érzékennyé válhat a hőhatásokra. Az ínyrecesszió következtében kialakulhat a fognyaki kopás is, különösen, ha ehhez helytelen fogzáródás, túl erős fogmosás, vagy éjszakai fogcsikorgatás is társul. A kopás következtében még erősebbé válik a fogérzékenység.

A fogérzékenységet kiválthatja a fogerózió is, mely elsősorban a sok savas étel és ital, illetve egyes betegségek (pl. reflux, gyakori hányás) hatására alakul ki fogainkon.

Az érzékeny fogakat házilag fogérzékenység elleni fogkrémekkel, míg rendelői körülmények között speciális lakokkal, valamint fognyaki töméssel lehet kezelni. Súlyosabb esetben koronára vagy gyökérkezelésre is szükség lehet.

 

2. Fájó fogak

Amennyiben fogunk hideg vagy  étel, ital elfogyasztása után fájdalommal reagál, és a fájdalom tartós, nem szűnik meg azonnal, az jelezhet kezdődő, de akár mélyebb szuvasodást, sőt fogbélgyulladást is. Szintén a fogbélgyulladásra utaló jel, ha a fog jellemzően a meleg ingerekre reagál fájdalommal, kellemetlen feszítő érzéssel. Ezt a fájdalmat a gyökércsatornában lévő baktériumok gáztermelése okozza. A kisugárzó fogfájás, amely gyógyszerekre sem múlik, vagy éjszaka is jelentkezik ismét a fogbél gyulladásának (pulpitis) a jele.

Fontos, hogy mielőbb fogorvoshoz forduljunk, mert a probléma nem fog magától nem fog megoldódni; a fog fogtömést (https://najudent.hu/mi-a-teendo-fogtomes-utan/), illetve gyökérkezelést igényel.

 

3. Elszíneződött fogak

Az egészséges fog általában a fehér, vagy annak valamilyen árnyalata. Amikor egy fog elhal, megszűnik a keringése és az anyagcseréje, a fog élettelenné válik, szürkés vagy sárgás színt vesz fel. Az elszürkülést a frontfogakon (metsző- és szemfogakon) lehet észrevenni, az őrlőfogakra nem jellemző az elszíneződés.

Ilyenkor nem érdemes megvárni az előbb-utóbb úgyis jelentkező fájdalmat, a fog mielőbbi gyökérkezelésére van szükség.

Bár a fogszuvasodás a kezdeti stádiumban többnyire tünetmentes, intő jel lehet a fogak felszínén megjelenő apró fehér és barnás árnyalatú foltok. Ezeket is érdemes megmutatnunk egy fogorvosnak!

 

4. Vérző fogíny

A fogmosás, fogselymezés vagy harapás során rendszeresen vérző fogíny a fogínygyulladás (gingivitis) jele, ahogy a duzzadt, vörös vagy érzékeny fogíny is, mely a fogakat körülvevő ínyszövet megbetegedésére utal.

Ha a fogínyvérzés nem múlik el pár nap alatt, vagy gyakran jelentkezik, mindenképp látogassunk el a fogorvoshoz.

Az elhanyagolt fogínygyulladás számos további problémát generálhat: a gyulladt fogíny elválhat a fognyaktól, baktériumokkal teli ínytasakokat alakítva ki mellette és tovább terjedhet a fogágy további szöveteire, illetve az állcsontokra is.

A fogínygyulladásnak gyakran banális oka van: rossz fogmosási technika, fogkő, hormonális változások – de jobb mielőbb kideríteni és kezelni azt!

A fogínygyulladás időben megkezdett kezeléssel és gondos fogápolással, rendszeres fogkőleszedéssel megállítható, és elkerülhető a későbbi fogágybetegség!

 

5. Hajhullás

Bár a hajhullás mögött nagyon sok dolog állhat, ezek egyike lehet a fogászati góc- különösen, ha a hajhullás foltos jellegű.

A góc egy krónikus gyulladás a szervezetben, ahonnan baktériumok és azok méreganyagai jutnak ki és a vér-és nyirokkeringés útján eljutnak testünk távolabbi területeire is, megbetegítve azt.

A hajhullás az egyik legtipikusabb tünet, de a góc velejárói lehetnek ízületi panaszok, bőrbetegségek, kötőhártyagyulladás, fejfájás, fáradékonyság, hőemelkedés is.

Fogászati gócot sok minden okozhat: egy rosszul elkészített gyökértömés, egy csendesen elhalt fog, ciszta, elő nem tört bölcsességfog vagy akár fogágybetegség.

 

 Rendelőnk nemcsak szakértő fogorvosi csapattal, de kiválóan felszerelt diagnosztikai eszközökkel (panoráma röntgenen (OP), a fogszabályozáshoz szükséges teleröntgen, 3D CBCT) is rendelkezik, melyek segíthetnek a precíz és eredményes kezelésben.

Szeretettel várunk a Najudentben!

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/