A fogtorlódás gyakori fogászati probléma, és nemcsak esztétikai szempontból fontos a kezelése!

 

Mi okozza a fogtorlódást?

 A torlódásnak több oka is lehet.

Okozhatja veleszületett helyhiány, amikor az alsó vagy felső állcsont íve arányaiban kisebb, mint a fogak mérete. Ezt olyan genetikai tényezők befolyásolhatják, mint például az anyától örökölt keskenyebb állcsont és az apától örökölt nagyobb méretű fogak.

Ilyen esetben feltétlenül javasolt a fogszabályozás!

 

Fogtorlódáshoz vezethetnek gyerekkori rossz szokások is, mint a cumizás vagy ujjszopás, szájlégzés, mely nagyon hátrányosan befolyásolják a fogak fejlődését. Megfigyelhető a fogtorlódás azoknál a gyerekeknél is, akik valamely oknál fogva (pl. fogszuvasodás) idő előtt elveszítik tejfogaikat.

Előfordulhat még vegyes fogazat idején, ha a maradó fogak jelentősen szélesebbek, mint amekkora hely rendelkezésükre áll, az állcsontok íve kisebb a szükségesnél, illetve az állcsontok növekedése lassabb, mint ahogy a maradó fogak előtörnek.

Ilyenkor a trénerek nyújtanak segítséget fogív szélesítésében, és a torlódás megfékezésében.

 

A torlódás harmadik oka a bölcsességfogakkal hozható kapcsolatba; amikor fiatal felnőtt korban az előtörő bölcsességfogaknak nincs elegendő helyük, és kiszorítják, előre tolják, illetve összekuszálják a meglévő fogakat.

 

A torlódott fogazat veszélyei

 Míg a rendezett fogak könnyen tisztíthatók, a fogak zsúfoltsága esetén mindig akadnak nehezen hozzáférhető vagy a fogkefe számára teljesen elérhetetlen fogfelületek, ahol lehetetlen megfelelő alapossággal eltávolítani a lepedéket és a baktériumokat. Az elszaporodó kórokozók így gyakran váltanak ki fogkőlerakódást, fogínygyulladást és fogszuvasodást.

A kezeletlen gyulladás idővel a fogakat körülvevő tartószöveteket és csontokat is veszélyezteti, amely súlyos esetben fogínysorvadáshoz és fogvesztéshez is vezethet.

 

A szabálytalan fogazat hátrányai

 Ha a rágóerő elolszlása nem egyenletes, egyes fogak nagyobb nyomásnak vannak kitéve és túlterhelődnek.

Egyes fogfelületek jobban érintkeznek az étellel evés közben, míg mások egyáltalán nem használhatók rágás közben. Idővel ez az extra terhelés, egyre fokozódó fogkopást jelent, de előfordulhat repedés, vagy a fogszélek törése, lepattanása is.

A túlzott erőkifejtés következménye lehet az ínyrecesszió és a vele járó kellemetlen fogérzékenység is.

A középvonal eltolódás egyrészt esztétikai hátrányt és diszharmonikus megjelenést okozhat: arcunk egyik oldala megvastagodhat, kiszélesedhet a másikkal szemben, és felgyorsulhat a ráncok megjelenése, elmélyülése. Másrészt a rossz harapás kiegyensúlyozatlan erőt fejt ki az állkapocs ízületeire, ami ízületi fájdalmakhoz, kattogáshoz, szájnyitási korlátozottsághoz, fül- vagy fejfájáshoz vezethet.

Mivel rágáskor a rágófelszínek találkozása nem tökéletes, az étel aprítása sem lesz megfelelő, ami emésztési panaszokat válthat ki.

A fentiek elkerülése érdekében nagyon fontos a fogtorlódás kezelése, még abban az esetben is, ha csak egy hibás fog helyzetéről van szó.

Nem utolsósorban a kusza fogak önértékelési zavarokat is okozhatnak,

 

Bár a legegyszerűbben kisiskolás korban, illetve a fogváltás idején kezelhető a helyzet, soha nem késő belevágni a fogszabályzó kezelésbe!

Felnőtt fejjel se várjuk meg a komolyabb elváltozásokat, forduljunk idejében fogszabályzó szakorvoshoz!

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/