Minden fogszabis tudja, hogy a szabályos mosolyhoz vezető út nem kevés lemondással, vagy éppen kellemetlenséggel van kikövezve.

Épp ezért miután hónapokig vagy akár évekig kínlódtunk fogszabályzóval, az utolsó dolog, amit szeretnénk, az az, hogy a fogaink visszaálljanak régi helyzetükbe.

Ilyenkor úgy érezzük az egész procedúra fájdalmas időpocsékolás volt, ráadásul nem is olcsó.

Pedig a probléma sajnos gyakori. Lássuk, mi lehet az oka annak, ha fogaink elmozdulnak a fogszabályozás után, és mit tehetünk ellene!

 

 

Hogy tudnak elvándorolni a fogak a fogszabályozás után?

 

A fogak mozgatását az ún. periodontális szalagok teszik lehetővé, melyek a fogakat az állcsonthoz rögzítő rugalmas kötőszövetek. Ezek megfeszítése és nyújtása rendezi helyes pozícióba a fogakat a fogszabályozó készülék segítségével, miközben a fogakat tartó fogíny és állcsont is átépül.

A csontok átépülése azonban jóval lassabb folyamat, ehhez több időre van szükség, mint maga a fogszabályzó kezelés. Mivel a periodontális szalagok rugalmasak, a fogszabályzó, vagyis a fix támasz levételével szabad utat kapva nem maradnak a helyükön, elmozdulnak a könnyebb ellenállás hiányába, illetve a sejtmemóriájuk alapján megpróbálnak „hazatalálni” az eredeti helyükre.

Ezért is fontos a retenciós készülék, mely megakadályozza a fogak vándorlását és elősegítik a megfelelő helyen való csontosodást. Ellenkező esetben csak az időnket vesztegettük, és jó eséllyel előről kell kezdenünk a fogszabályozó kezelést.

 

Mitől lehet sikertelen a fogszabályzó kezelés?

 

Gyakran előfordul, hogy a fogszabályzó készülék levétele után a fogak idővel elmozdulnak és visszarendeződnek eredeti pozíciójukba.

Ez történhet lassan, hónapok, évek alatt, de akár pár hét alatt is, mindez a kiváltó ok függvénye. Ennek a folyamatnak a hátterében több ok is húzódhat:

 

  • Kezelés után előtörő bölcsességfogak
  • Korral járó élettani változások
  • Éjszakai fogcsikorgatás
  • Foghiány okozta rések
  • A fogakra ható erők (nyelv, beszéd, rágás)
  • Fogágybetegség
  • Nem megfelelő fogszabályozó kezelés
  • Funkcionális eltérések (pl.: nyelvlökéses nyelés), rossz szokások (pl.: szájlégzés) nem kezelése
  • Helybentartó készülékek viselésének hiánya

 

 

A fogak elmozdulásának leggyakoribb okai

 

Előtörő bölcsességfog

Gyakran előfordul, hogy a fogszabályozást követően előtörő bölcsességfog előre tolhatja, összekuszálhatja a helyrerendezett fogakat.

Épp ezért, ha a nyolcasok még nem bújtak elő, akkor a fogszabályozás előtt érdemes panoráma röntgennel ellenőrizni, hogy egyenes állásúak-e, illetve van-e elegendő hely számukra a zavartalan előtöréshez.

Amennyiben nincs, a későbbi komplikációk elkerülése érdekében érdemes eltávolítani őket még a fogszabályozás előtt.

 

Szájüregi változások

A szájüregben bekövetkezett változások is tönkre tehetik a fogszabályozással elért eredményt, azáltal, hogy megpróbálják visszaállítani az egyensúlyt.

Ha például egy fogunk eltávolításra kerül a szomszédos és szemközti fogak felfedezik, hogy nagyobb mozgásterük van és elindulnak a hiány irányába.

Bár jóval lassabban, de az életkorral együtt járó változások is megnyilvánulhatnak a fogak elmozdulásában.

Az arc öregedése nemcsak a bőrre és a lágyszövetekre, de a csontokra is kihatással van; ahogy öregszünk, az alsó állkapcsunk előre esik, miközben zsugorodik, szűkebbé válik, ezáltal a fogak összezsúfolódnak. Ehhez hozzájárulhat a csontsűrűség kedvezőtlen irányú változása is, nem beszélve a fogágybetegségekkel együtt járó csontvesztéssel.

 

Különféle erők hatása

Mivel a szánkat folyamatosan használjuk, még az olyan hétköznapi tevékenységek is, mint a rágás vagy a beszed állandó nyomást gyakorolnak fogainkra, ami megfelelő rögzítés nélkül a fogak elmozdulásához vezethet. Ám egyes funkcionális problémák (pl. nyelvlökéses nyelés, nyitott harapás miatti hibás nyelvtartás, az orcák, az ajkak és a nyelvizmok között fellépő erők egyensúlyhiánya stb.) estén ez a nyomás még nagyobb lehet, és fogaink visszaterelődnek korábbi helyükre. Ezért van szükség kiegészítő logopédiai vagy egyéb kezelésére és a fogakat körülvevő izmok kiegyensúlyozására is.

 

A fogcsikorgatás során fellépő extrém terhelés hosszú távon nemcsak károsítja, de el is tolhatja a fogakat. Ennek érdekében javasolt az éjszakai harapásemelő sín viselése.

 

A fogszabályozással elért eredmény megőrzése érdekében nagyon fontos a körültekintő kezelési terv, és a szakszerű fogszabályozó kezelés, amelyet a fogszabályzó készülék levétele után helybentartó ún. reterenciós készülék viselése követ. És természetesen legalább ilyen fontos a páciens fegyelmezettsége, együttműködése is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/