A manapság legelterjedtebb esztétikus kompozit tömések akár 8-10 évig bírhatják a strapát, de sajnos nem az örökkévalóságig, időnként cserére szorulnak. A régi típusú amalgámtömések vagy a fogbetétek (onlay, inlay) akár kétszer ennyi ideig is bírják.

Azt, hogy a tömésünket mikor kell kicserélni, az anyagukon kívül több tényező is befolyásolja, például étkezési és szájhigiéniás szokásaink, vagy akár a rendszeres éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás.

 

Milyen jelek utalnak rá, hogy fogtömésünk cserére szorul?

 

Fájdalom, fogérzékenység

 A legkézenfekvőbb tünet természetesen a fájdalom, vagy a fogérzékenység. Ne halogassuk a fogorvos felkeresését, ha tömött fogunkban ráharapásra, rágásra vagy hideg és meleg ingerekre érzékennyé válik. A nyilalló fájdalom és a spontán, tartós, esetleg kisugárzó fogfájás sem jó jel, ez esetben fogunk mielőbbi kezelést – valószínűleg gyökérkezelést- igényel.

 

Kellemetlen lehelet

 Bár a rossz leheletnek sok egyéb oka is lehet (fogínygyulladás, emésztési panaszok), ilyen esetben is javasolt a fogorvosi kontroll. Fogszuvasodás a tömések alatt is kialakulhat (másodlagos szuvasodás), és ha sokáig várunk a szuvasodás elérheti a fogbelet fájdalmas fogbélgyulladást okozva.

 

A tömés megsérült

A fogtömés leggyakrabban akkor sérül meg, ha valami keményre harapunk. Ilyenkor a tömésből letörhet egy darab vagy akár el is repedhet. Ilyen esetben tanácsos mielőbb kicseréltetni, hiszen amellett, hogy meglazulhat és bármikor kieshet, a széle már nem illeszkedik pontosan, nem zár tökéletesen, kiszolgáltatva a fogat a fogszuvasodásnak.

 

Ha a tömés elszíneződik

 A kompozit tömések elszíneződést okozhatják bizonyos színező hatású élelmiszerek (kávé, tea, vörösbor), de akár a tömés alatti fogszuvasodás is.

Ha a tömés nem zár megfelelően ún. másodlagos szuvasodás alakulhat ki a tömés alatt, valamint a fog és a tömés között. A kompozit tömések anyaguk tulajdonságai miatt idővel minimálisan zsugorodhatnak, emiatt a fog és a tömés közi mikrorésekben baktériumok telepedhetnek meg, melyek elindíthatnak egy másodlagos szuvasodást.

Ezért ha a tömés körül barnás-szürkés elszíneződéseket tapasztalunk,- különösen, ha mindezt fogérzékenység is kíséri,- akkor tanácsos felkeresni a fogorvosunkat, aki röntgennel ellenőrzi a tömés állapotát.

Ha sokáig húzzuk-halasztjuk a fogorvost, nem biztos, hogy megússzuk egy egyszerű töméscserével. A szuvasodás elérheti a fogbél idegeit, és már csak gyökérkezeléssel menthető meg.

 

Mi a teendő, ha tömés kiesik?

 Akinek van tömött foga, bármikor megtörténhet vele, hogy rágás közben valami keményre harapva, a kiesett fogtömésével szembesül.

Az esztétikus kompozit töméseket és a fogbetéteket (inlay, onlay) speciális ragasztó rögzíti. Ez az ragasztóanyag idővel a különböző kémiai (nyál, ételek, italok) és fizikai erőhatások (rágás, fogcsikorgatás) következtében meggyengülhet, így a fogtömés kilazulhat és kieshet.

A fényre kötő kompozit töméseknél már említett zsugorodás szintén a tömés meglazulását eredményezheti.

A kompozit tömés természetesen már nem helyezhető vissza, de a kiesett fogbetéteket mindenképp érdemes megőrizni, mert a fogorvos jó eséllyel vissza tudja ragasztani.

 

 

Fájhat-e a fog töméscsere után?

A töméscsere utáni hidegre, melegre, rágásra fellépő fogérzékenység, enyhébb fájdalom nem ritka jelenség, néhány napig teljesen normális lehet.

Mindez a szuvasodás mértékétől és egyéni érzékenységünktől függ: minél nagyobb volt a fogszuvasodás- és a fogba kerülő fogtömés- annál nagyobb eséllyel alakulhat ki a tömés után utófájdalom.

A fognak ilyenkor időre van szüksége a regenerációhoz, mely akár napokig, vagy akár egy hétig is eltarthat, majd fokozatosan megnyugszik.

Ha viszont a fájdalom erősödik, folyamatossá, esetleg kisugárzóvá válik, éjszaka is jelentkezik, esetleg a fájdalomcsillapítókra sem reagál, mielőbb menjünk vissza a fogorvosunkhoz!

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/