Az egészséges és esztétikus fogazat ma már éppúgy hozzátartozik az ápolt, magabiztos fellépéshez, mint a frizuránk vagy az öltözékünk.

Az idő múlásával és a használatból eredően azonban nemcsak fogaink veszítenek esztétikájukból, de a fogpótlásaink is.

 

 

Gyakran keresnek fel minket pácienseink azzal, hogy régi fémkerámia koronájuk cserére szorul. Az új fogpótlás kiválasztásakor ma már több koronatípus közül választhatunk. Maradhatunk a hagyományos fémkerámia koronánál, de rendelkezésre állnak sokkal korszerűbb és esztétikusabb megoldások is, mint például a CAD/CAM technológiával készült cirkónium-oxid koronák.

 

 

Mikor van szükség a régi korona cseréjére?

 

A koronacserének lehetnek elsősorban esztétikai okai, például, ha a korona (vagy híd) színében, formájában jelentősen eltér a többi fogtól. Ez tipikusan a régi fémkerámia koronák hibája, melyek technikai okokból kevésbé igazíthatók a természetes fogakhoz. Egyrészt anyaguk kevésbé formálható, mint a modern cirkónium koronák, másrészt a fémváznak köszönhetően nem tudják átengedni a beeső fényt, ezért hatásuk kevésbé természetes és élethű.

Kozmetikai okokból csereérett a korona abban az esetben is, ha a fogpótlás vázát takaró porcelánleplezés lepattogzik, és alatta kilátszik a fém váz.

Amennyiben a korona vagy híd elrepedt, eltört, mozog, vagy nem illeszkedik pontosan a foghoz, már nem védi a fogat, ezért fontos, hogy mielőbb kicseréltessük.

Ha a fogíny és a korona találkozásánál elszíneződött a fogíny, és szürke ínyszél alakult ki, a fogíny védelme miatt szintén ideje a fogpótlás cseréjének.

Természetesen mielőbb szükség van a korona cseréjére, ha a korona alatt fáj vagy érzékennyé válik a fog- ebben az esetben valószínűleg maga a fog is kezelésre szorul.

 

 

Miért veszélyes a szürke ínyszél?

 

Hagyományos koronaelőkészítési technika nem képes teljesen biztosítani a fogíny védelmét, ilyenkor a korona fémes széle az ínybe nyomódik, amely gátolja a tisztíthatóságot, és idővel fogínygyulladást, fogínyvisszahúzódást okoz. A fog körüli csont sorvadásnak indul, a fogíny elvékonyodik, a fémes szín pedig áttűnik, mintegy tetoválódik az ínyen. Ezek az eltérések már csak koronacserével orvosolhatók.

A modernebb, ún. vállas koronaelőkészítési technológia kiküszöböli a fenti hibákat és  maximálisan precíz ínyszéli zárást eredményez.

Segítségével elkerülhető az elszíneződött lilás-szürkés ínyszél, az ínyvisszahúzódás és gyulladás; az íny egészséges rózsaszínű marad.

 

 

 Miért előnyösek a cirkónium-oxid koronák?

 

A cirkon koronák anyaguknak és előkészítési technológiájuknak köszönhetően nemcsak tartósak és rendkívül strapabírók, de garantálják a tökéletes esztétikát, valamint az egészséges fogínyt is.

A cirkónium-oxid egy különösen ellenálló, nagy hajlítószilárdságú és keménységű anyag, melyet CAD/CAM technológiával munkálnak meg speciális módszerekkel, laboratóriumi körülmények között.

Pozitív tulajdonsága, hogy a fémmentes váz, fémallergiások számára is viselhető, továbbá átengedi a fényt, ezért élethű és nagyon jól harmonizál a természetes fogak színével. A jobb megmunkálási technológiának köszönhetően nemcsak színében, de formájában és anyagában is tökéletesen igazodik a többi foghoz.

Mivel a cirkónium szilárdsága ötször erősebb, mint a porceláné, jóval ellenállóbb, terhelhetőbb, kevésbé hajlamos elrepedni és eltörni.

Ezért a cirkónium-oxid fogpótlás előnyös megoldás lehet a bruxizmussal (éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás) küzdő páciensek számára is!

 

Hogyan zajlik a koronacsere?

 

A fogkorona cseréje és a régi korona eltávolítása nem jár semmiféle fájdalommal!

A koronacsere helyi érzéstelenítésben zajlik, amikor átvágjuk és eltávolítjuk a fogról a régi koronát.

Ezt követően megvizsgáljuk az alatta levő fogcsonk állapotát, és szükség esetén kezeljük azt. Ezután előkészítjük (átcsiszoljuk) a fogcsonkot az új koronához, majd lenyomatot veszünk róla, melyet a fogtechnikai laboratóriumba küldünk.

 

Az ideiglenes fogpótlás

 

Természetesen addig, amíg az új korona elkészül, sem maradhatunk fog nélkül, emellett a zománc nélküli, lecsiszolt csonkot is védenünk kell a külső hatásoktól.

Ezt a célt szolgálják az ideiglenes koronák, melyek fogszínű, speciális műanyagból (akrilátból) készülnek, de esztétikailag szinte éppolyan igényes kialakításúak, mint a végleges koronák, és pótolják a rágófunkciót is.

Az ideiglenes koronát a fogorvos készíti el helyben, lenyomat alapján, és ideiglenes ragasztócementtel rögzítjük a fogakra, így az bármikor könnyedén eltávolítható.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/