Gyermek fogorvos Székesfehérvár- Bár félelmetesnek tűnik egy kisgyermeket fogorvosi rendelőbe vinni, elengedhetetlen, hogy egy fiatal gyermek fogait megvizsgálja egy hozzáértő szakember, hogy elkerülhetőek legyenek a korai problémák. Ezek a látogatások általában rövidek és kevés kezelést igényelnek. De ha most cselekszik gyermeke fogainak épsége érdekében, időt és pénzt takaríthat meg azzal, hogy ha már az elején tisztázva vannak a kérdések.

Gyermek fogorvos Székesfehérvár – 15 tipp, amely elősegíti a helyes fogápolást

A gyermeknek a fogorvosnál tett első látogatásának élvezetesnek kell lennie. A gyermekek nem a fogorvostól való félelemmel születnek, de félhetnek az ismeretlentől. Rendelőnk különös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kellemes, nem ijesztő, egyszerű szavakat használjon az egyes kezelések folyamata közben. Azt szeretnénk, hogy Ön és gyermeke is nyugodtan érezze magát attól a pillanattól kezdve, amikor családja megérkezik hozzánk. Munkatársaink magasan szakképzettek és különös figyelmet fordítanak arra, hogy a megérkezés pillanatától kezdve a kezelések végéig egy pillanatra se adjanak okot a félelelmre.

1. Mikor kezdjük el gyermekünk fogainak ápolását?

Célszerű már a kezdetekkor bevezetni, egy fajta szájápolási rituálét, amíg nincsenek fogak, addig egy tiszta textilpelenkával kitörölni a baba száját, később amint az első fogacska kibújik már valamilyen fogkefével kezdjük el megismertetni.

2. Hogyan mossuk meg kisgyermekünk fogacskáit, amíg nem tudja önállóan?

Hogy tudok segíteni neki?

Kezdetekben lehet egy ujjra húzható szilikonos kefe, amivel átdörzsöljük a fogakat és a fogzástól megduzzadt, fájó ínyt, vagy egy színes,
vidám fogkefe amit hagyunk neki is próbálgatni, rágcsálni.

3. Hogyan tudom rászoktatni a napi rutinra?

Mindenképpen a korai szoktatás sokat segít, vagyis minél előbb, annál könnyebb, így szinte észrevétlenül beépül a rutinba. Legyen a fürdés, reggeli, esti tisztálkodás alapvető eleme.

Gyermek fogorvos Székesfehérvár

Gyermek fogorvos Székesfehérvár

4. Nem gond, hogy még egyedül alaposan nem tudja megmosni?

Semmiképp sem gond, sőt tudni kell, hogy a gyermek 7-8 éves koráig a szülőnek az önálló fogmosás után, át kell tisztítania a fogakat.

5. Milyen legyen a baba első fogkeféje és fogkrémje?

Első fogkefének egy szilikonos ujjra húzható fajta célszerű, így könnyebb a szülőnek a hozzáférés, segít masszírozni az ínyt is. Ha már biztosan tud fogni, akkor szerezzük be az első „igazi” fogkefét.

Ennek mindenképpen pici feje legyen, a könnyebb elérés miatt és jól megfogható stabil nyele. Az első időkben nem szükséges fogkrém használata, viszont egy jó izű fogkrém segíthet a fogmosás megszerettetésében. Amíg a gyermek nem tud önállóan öblíteni és lenyeli a fogkrémet, én fluoridmenteset javasolnék.

6. Vegyünk komolyan, hogy később is tudja ez fontos mindennapi teendő, vagy játékosan vezessük rá pl mondóka, zenélős fogkefe, homokóra stb?

Én a játékosság híve vagyok, egy zenélős fogkefe, egy vidám minta segít felkelteni a pici érdeklődését. Semmiképp ne legyen erőszak a fogmosás, mert pont az ellenkezőjét lehet vele elérni. A legtöbbet a példamutatással tehetünk. Együtt mossunk fogat, hiszen ha látja, hogy mi is csináljuk, nem kell hosszas magyarázatokat fűzni mellé, neki miért kell.

7. A tejfogakat is ugyanúgy kell mosni, mint a maradófogakat?

Igen nagyon fontos a megfelelő ápolás itt is, hiszen az egészséges szájflóra kialakítását már pici korban el kell kezdeni.

8. Mi a véleményed a fogszínezőkről?

A lepedékfestő tabletták/ folyadékok nagyon hasznos kiegészítői lehetnek a fogápolásnak. Nagyobb gyerkőcöknél bátran ajánlom bevetésre, de nem árt, ha mellette tudjuk hogyan is kell helyesen fogat mosni. Én javaslom óvodás, kis iskolás korban egy fogászati rendelőben fogorvos, dentálhigiénikus segítségét kérve egy közös szájhigiénés oktatást, ilyen alkalmakkor a rendelőben is megfestik a fogakat, de segítenek megmutatni, hogyan is kell jól és helyesen fogat mosni.

9. Hangsúlyozod a megelőzést, mi az amivel leginkább meg tudjuk védeni gyermekünk fogainak egészségét?

Gyermek fogorvos Székesfehérvár – Több alappillére van a megelőzésnek. Részben a fogápolás, amiről már sokat szóltam, de a helyes táplálkozás szintén ide tartozik.
Többek között az édességek korlátozása, főétkezések után történő fogyasztása. (Nem két főétkezés között, nassolás jelleggel, mert ez kedvez a szuvasodást okozó baktériumok elszaporodásának).

A ragacsos, cukros édességek kerülése, savas gyümölcsök után várjunk a fogmosással fél órát. (felpuhul a zománc a savtól). A rendszeres fogászati szűrés, amit már 2-3 éves korban ismerkedés jelleggel célszerű elkezdeni, így elkerülhető a félelem a fogorvostól. Fluoridok használata, akár tabletta formájában, akár a fogápoláskor fogkrém, zselé, szájvíz formájában.

10. Árthat e a cumizás, cumisüveg a gyermek fogainak?

A cumizás a fogak, fogív fejlődésében okozhat gondot, de fontos megemlíteni, nem mindegy mennyi ideig és mennyit cumizik a gyermek. 3 éves kor felett, az állandó (nem csak alváshoz használt) cumizás már okozhat problémát a későbbieken.

11. Ha elromlik a gyermek tejfoga, mi a teendő? Hagyjuk, mert úgyis kiesik?

Javaslom gyermekfogorvos felkeresését ilyen esetben, kiváló tömőanyagok vannak már kifejezetten tejfogakhoz, akár színes, csillámosváltozatban is. Nagyon rossz állapotú, gyulladt tejfogak akár a maradófogak fejlődésében is okozhatnak gondot, így semmiképp ne vegyük félvállról a szuvasodást.

Gyermek fogorvos Székesfehérvár – Szerencsére Magyarországon jól kiépült iskolafogászati rendszer van, ami azt jelenti, hogy 3 éves
(óvodás)kortól évi 1-2 alkalommal történik szűrés, így időben felfedezhetőek a kisebb szuvasodások, amik könnyebben is kezelhetőek. Mivel a tejfogak váltása 6-12 éves kor között történik nagy átlagban, nem mindegy milyen fogazattal táplálkozik a gyermek, az elszuvasodott, letört tejfog darabok eszétitkáját nem is említve… 

12. Mikor menjünk először fogorvoshoz? Gyermek fogorvos Székesfehérvár

Ha nincs panasz ,akkor is ismerkedjünk. Anya, apa ha megy az éves ellenőrzésre, a 2-3 éves gyermeket vigye magával. Én mindig mondom a szülőknek,bátran hozzák magukkal, szokják a környzetet, lássák a rendelőt, azt hogy a szülő sem fél. Ha nem akar egyből beülni a székbe nem gond, elég ha a szülő öléből ismerkedik a környzettel.

13. Milyen módszerrel tudjuk bátorítani a kicsit, hogy ne féljen a fogorvosi ellenőrzéstől?

Szülői példamutatással. Komolyan ilyen egyszerű. A gyermek a szüleitől tanul, így ha mi magabiztosan megyünk vele és mi is alávetjük magunkat a kezelésnek, akkor a gyermek sem fog félni. Természetesen ne mutassuk ki, ha mi magunk is félünk!

14. Röviden mi a jó fogmosási technika, ahogy az ovis is megérti?

Körkörösen, csigabigát rajzolva, a rágófelszínen sika-mika.

15. Megsérült biciklibalesetben a gyerkőc tejfoga mi a teendő?

Mindenképpen fogorvos! A tejfog baleseteknek széles skálája van, az elmozdulástól, a tejfog teljes kiesésén át, a felcsúszásig, szakember segít eldönteni a helyzet súlyosságát.

Ha megtörtént a baj, amíg nem jutunk fogorvoshoz egy jódos/betadineos áttörlés a vérző lágyrészeken (ajak, íny –fülpiszkáló segítségével) segít, pépes ételek fogyasztása. De mielőbb keressük fel a szakembert.

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, mert sokan nem tudják, de gyakori eset : ha eséskor a gyermek maradófoga kiesett,
(általában az felső metszőfogaknál fordul elő) és megtalálták, tejbe, nyálba szállítva fogorvoshoz szaladni (legkésőbb 6 órán belül), hiszen vissza lehet tenni és jó eséllyel gyógyulhat a maradófog. (ez tejfogakra nem érvényes).

Gyermek fogorvos Székesfehérvár – Kérjen időpontot tőlünk és a megfelelő tanácsok mellet, gyakorlatban is megmutatjuk, hogy hogyan érdemes a gyermeke szájápolásával foglalkoznia.

Telefon: +36 70 600 1005